На предстоящите заседания на постоянните комисии в Общински съвет Ловеч ще бъде разгледано предложението за откриване на процедура за определяне на съдебни заседатели с 4-годишен мандат за Окръжен съд –Ловеч, условията, реда и правилата за нейното провеждане.  Ако правилата бъдат одобрени, проекто-решението ще бъде подложено на гласуване на заседанието на Общински съвет, след което, желаещите да бъдат съдебни заседатели ще могат да подадат своите документи.

Ето какви са мотивите, какво предвижда самото проекто-решение и на какви условия трябва да отговарят кандидатите за съдебни заседатели:

На 04.06.2019 г. в деловодството на Общински съвет – Ловеч постъпи писмо с вх.№ ОС-341/04.06.2019 г. от г-н Янко Янев – Административен ръководител – председател  на Апелативен съд – Велико Търново, с което ни уведомява, че в края на 2019 г. изтича мандата на настоящите съдебни заседатели.

Общото събрание на съдиите от Апелативен съд гр. Велико Търново в изпълнение на чл. 67а от ЗСВ е определил 35 бр. съдебни заседатели за Окръжен съд гр. Ловеч, като от района на Общински съвет гр. Ловеч следва да бъдат предложени 32 броя съдебни заседатели.

Съгласно разпоредбата на чл.68 от Закона за съдебната власт, в срок  от 5 месеца преди изтичането на мандата на съдебните заседатели общинските съвети, които се намират в съдебния район на съответния съд, обявяват в един местен ежедневник, в електронните медии, на интернет страниците на съответните общини и общински съвети, а при липса на такива – по друг подходящ начин, откриването на процедурата за определяне на съдебни заседатели и правилата за нейното провеждане. В същия срок общинските съвети избират комисия, която извършва проверка на документите на кандидатите за съдебни заседатели и изготвя доклад.

Най-малко 10 на сто от лицата, които се предлагат, трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

В чл. 67, ал. 1 от Закона за съдебната власт са регламентирани изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите: „За съдебен заседател може да бъде избран дееспособен български гражданин, който е на възраст от 21 до 68 години; има настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район на съда, за който кандидатства; има завършено най-малко средно образование; не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията; не страда от психически заболявания.“

 

 Открива процедура за определяне на съдебни заседатели с мандат 2020 г. – 2024 г. за Окръжен съд – Ловеч и утвърждава следните условия, ред и правила за нейното провеждане:

1.1. Кандидати за съдебни заседатели могат да бъдат дееспособни български граждани, които отговарят на следните условия:

1.1.1. да са на възраст от 21 до 68 години;

1.1.2. да имат настоящ адрес в община Ловеч, която попада в рамките на съдебния район на Окръжен съд – Ловеч;

1.1.3. да имат завършено най-малко средно образование;

1.1.4. да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията (на осн. чл. 68, ал. 4 обстоятелството се установява служебно);

1.1.5. да не страдат от психически заболявалия;

1.1.6. да не са съдебни заседатели в друг съд;

1.1.7. да не са общински съветници от съдебния район на Окръжен съд – Ловеч;

1.1.8. да не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;

1.1.9. да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район на Окръжен съд – Ловеч;

1.1.10. да не са избирани за съдебни заседатели повече от два последователни мандата към същия съд.

  1. Утвърждава образци на документи, както следва:

2.1. заявление за кандидатстване за съдебен заседател, (приложение №1)

2.2. декларация за липса на обстоятелства по чл.67, ал.3 от ЗСВ, (приложение №2);

2.3. декларация за съответствие с изискването на чл.69, ал.2 от ЗСВ, (приложение №3);

2.4. писмено съгласие по чл.68, ал.3, т.7 от ЗСВ (приложение №4).

2.5. данни за лицата по чл.68, ал.3, т.5 от ЗСВ (Приложение №5).

  1. В срок от 28.06.2019 г. до 29.07.2019 г., кандидатите за съдебни заседатели в Окръжен съд – Ловеч, подават в деловодството на Общински съвет – Ловеч документите по т.2 от настоящото решение, към което прилагат следните документи:

3.1. подробна автобиография, подписана от кандидата;

3.2. нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;

3.3 медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;

3.4. данни за контакт на две лица, към които общинските съвети да се обръщат за препоръки;

3.5. мотивационно писмо;

3.6. писмено съгласие;

3.7. декларация за липса на обстоятелствата по чл. 67, ал. 3 от ЗСВ;

3.8. документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.

3.9. декларация за съответствие с изискването на чл. 69, ал. 2 от ЗСВ.

 

  1. Създава временна комисия в състав от 3 члена:

4.1. Председател:………………………………

4.2. Зам.-председател:…………………

4.3. Член:…………………………….

4.4. Поставя следните задачи на временната комисия:

– да извърши проверка на документите на кандидатите, подали заявления за съдебни заседатели за Окръжен съд – Ловеч и изготви доклад и списък на допуснатите кандидати;

– да публикуват на интернет страницата на Общински съвет – Ловеч, най-малко 14 дни преди датата на изслушването по чл. 68а от Закона за съдебната власт, списъкът на допуснатите до участие кандидати, заедно с техните автобиографии, мотивационни писма и препоръки и документи по чл.68, ал.3, т.9 от същия закон. Най-малко 10 на сто от лицата, които се включват в списъка, трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности;

– да проведе, в свое открито заседание, изслушване на кандидатите, при спазване изискванията на чл.68а, ал. 1 – 3 от ЗСВ и състави доклад за протичането му и протокол от изслушването, които да публикува на интернет страницата на Община Ловеч;

– да изготви и внесе в Общински съвет – Ловеч предложение за определяне на съдебните заседатели при Окръжен съд – Ловеч, като приложи към предложението и протокола от изслушването и доклада от провеждането му.

  1. Възлага на председателя на Общински съвет – Ловеч да обяви откриването на процедурата за определяне на съдебни заседатели и условията, реда и правилата за нейното провеждане, съгласно настоящото решение, в един местен вестник, на интернет страницата на Общински съвет – Ловеч и Община Ловеч, в електронните медии и на информационното табло в ЦУИГ в сградата на Община Ловеч.