katastrofa308151Общинският съвет на заседанието си вчера набеляза мерки за нормализиране на пътната ситуация в града. Съветниците приеха за информация справката за пътнотранспортната обстановка на територията на община Ловеч (публикуваме я отделно), обслужвана от сектор „Пътна полиция“ при областната дирекция на МВР и предложиха законодателни промени. Те касаят разширяване на правомощията за осъществяване на контрол на дейността на Закона за движение по пътищата по налагане на глоби и съставяне на актове за установяване на административни нарушения – освен служители на „Пътна полиция“ да се включат и служители в общинските звена за контрол на обществения ред и сигурност; свидетелските показания да не са задължителни, а сигналите и записите от охранителните камери да се използват за веществено доказателство; промяна в чл. 325 от Наказателния кодекс и към определението за хулигански действия да се добави нова алинея, квалифицираща автомобилното хулиганство – автомобилни гонки, нерегламентирани състезания със залози, шофиране „дрифтинг“, безпричинно шумно форсиране на двигателя.

     Съветниците гласуваха и разкриване на телефон за сигнали от граждани.

Общинският съвет възложи на кмета да инициира обществен форум по проблемите на безопасността на движението. Това бе гласувано на заседанието вчера.

     Съветниците подчертаха при дебатите, че всички институции, народните представители, училището, родителите трябва да бъдат еднакво съпричастни към темата безопасност на движението, за да не се стига до тежки инциденти със загинали.

     Кметът вече е изпратил писмо до народните представители от Ловешкия избирателен район с предложение за законодателни промени. Писмо е изпратено и до ръководството на областната дирекция на МВР, с което е изискано ежеседмично предоставяне на график за извършване на проверки от служителите на „Пътна полиция“ на места с висока концентрация на пътно-транспортни произшествия, както и съгласуване на местата за поставяне на камери за видеонаблюдение.

В бюджет 2016 на община Ловеч да бъдат предвидени средства за репатриращ автомобил. Това реши на сесията си вчера общинския съвет при обсъждане на мерките за нормализиране на пътната обстановка в града. Посочено бе, че сред причините за пътно-транспортни произшествия е и неправилното паркиране.

     Съветниците решиха още до края на годината да бъдат поставени камери за видеонаблюдение на всички невралгични улици и места в Ловеч, да се поставят парапети в района на хотел „Ловеч“ между колоните, разделящи двете улични платна, пред училищата да бъдат монтирани светодиодни мигащи знаци, да се поставят пешеходни пътеки и изкуствени неравности. Кметът съобщи, че до началото на учебната година ще бъдат изградени повдигнати пешеходни пътеки до ОУ „Васил Левски“ и ОУ „Христо Никифоров“, както и на ул. „Д-р Съйко Съев“ до кафе-сладкарница „Аполо“.

     Общинският съвет препоръча на органите на „Пътна полиция“ при необходимост от извършване на масирани проверки по Закона за движение по пътищата да привличат и служители на отдел СКОРС.

Предложение за актуализация на знаковото стопанство и хоризонталната пътна маркировка в Ловеч с богат снимков материал внесе вчера по време на сесията общинският съветник Валентина Янкова. Общинският съвет задължи кмета да инициира разглеждане на това предложение в комисията по безопасност на движението, както и протокола от сесията, и да бъдат взети съответните решения за маркиране на пешеходни пътеки, поставяне на знаци, осигуряване на видимост към наличните пътни знаци. Срокът за това е началото на учебната година.

     Безопасността на движението не е тема само на общината и МВР, подчерта Янкова и поиска да бъде разширен обхватът на общинската комисия по безопасност на движението и в нея да бъдат включени представители на повече институции, в заседанията й да участват и повече общински съветници.

     Предложеният от Валентина Янкова материал е изготвен съвместно с работещи в сферата на безопасността на движението.