Само в понеделник, 2 август 2021 г., в областта са регистрирани 14 нови случая на болни от коронавирус, като седем от тях са в община Ловеч. Това бе съобщено на възобновените заседания на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Ловеч, като първото за лятото се проведе на 3 август 2021 г.  под ръководството на кмета Корнелия Маринова.

Растящата заболеваемост и тревога от ниското ниво на ваксинирани бяха отбелязани от всички участници в заседанието. Под 15 процента от населението в областта е ваксинирано.

Регистрираните случаи за областта през последната седмица са увеличени двойно. Диагностицираните активни случаи в областта към 2 август са 30, като 19 са в домашна изолация лечение и 11 са хоспитализирани, съобщи и. д. директорът на РЗИ – Ловеч, д-р Росица Милчева.

Когато се повика екип на Спешна помощ, антигенните тестове вече се правят на място в дома. Така предварително се филтрират случаите.

Общото впечатление на членовете на щаба е, че в заведения, магазини и обществени сгради има струпване на хора и не се ползват маските, а това е задължително. Затова започват интензивни проверки от страна на  междуведомствените комисии.

По този повод Щабът отправя следния призив към гражданите:

„Сега е най-подходящото време да се ваксинирате! Имате богат избор. В Ловеч работят три медицински пунктове без записване и с възможен избор между всички ваксини. Те са в МБАЛ „Проф. П. Стоянов“, МБАЛ „Кардиолайф“ и в РЗИ. Личните лекари също правят ваксинации без записване и свободен  избор, без да е задължително това да е твоят лекар. Факт е, че ковид-вълната отново настъпва. Заболеваемостта от понеделник досега се е покачила от  20.4 на 31.8 на 100 хиляди души. Ваксинираният човек е най-защитен. Няма друг път за общественото здраве от този да постигнем висок процент на имунизация на населението. Затова приканваме гражданите да използват този метод на защита. Трябва да продължим да спазваме и здравните мерки, това е много важно. Вземете всички мерки, докато не е късно!“