Щабът в Ловеч излезе с призив към децата и родителите по повод предстоящата деветдневна учебна ваканция (29 януари до 4 февруари). Тъй като периодът навярно ще съвпадне с пика от омикрон, добре е учениците да стоят през студените дни повече вкъщи, да ограничат социалните контакти, за да преодолеем здравната криза. Обръщението е призив за повече отговорно и осъзнато поведение, за грижа за собственото здраве и здравето на околните, крайно необходими в този тежък момент.

Това се реши на заседанието на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, което се проведе на 25 януари 2022 г. под председателството на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Днешната информация за заболеваемост от COVID-19 в областта и в частност в община Ловеч сочи значителен скок на заболелите от COVID-19. За общината регистрираната 14-дневна заболеваемост е 1507,4 на 100 хил. население, повече с 255,2 пункта от 24 януари. Преди Ловеч е само Троян със заболеваемост от 2094 на 100 хил. население.

Средното число за областта е 1147 на 100 хил. население. За сравнение на 4 януари съответните данни за областта и за общината Ловеч бяха 280 и 445.5 на 100 хил. население.

Всички общини отдавна са минали границата от 250 на 100 хил. население, като най-ниска е в Угърчин с 398.1 на 100 хил. население.

Положителните новини са свързани с по-леката клинична картина и с наличието на свободни легла в болниците. Заболелите за седмицата са 213, в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч има 20 свободни легла от 68 за неусложнени случаи и три легла от шест за тежко болни, съобщи директорът на болницата Янко Кочев. Хоспитализирано е едно дете с ковид.

Здравната системата е обезпечена с легла, кислород и лекарства, има и две интензивни детски легла.

Стартирала е ваксинацията на деца, първите пет деца с ваксина вече са факт, съобщи и. д. директорът на РЗИ – Ловеч, д-р Росица Милчева. Има ръст на ваксинирани възрастни в Медицински център Ловеч – от началото на годината са над 1000, като 140 са с първа доза. Процентът на ваксинация е 27.3. Служителите на МВР през изминалата седмица са извършили 139 проверки, 89 са проверките на Областна дирекция по безопасност на храните – Ловеч, на общинската администрация са 27, осем са съвместните проверки на институциите.

До 25 януари са извършени 2853 тестове на учениците, осигурени са количества за след ваканцията. В момента са карантинирани 12 паралелки, няма карантина в детските градини, информира началникът на Регионалното управление на образованието Еленко Начев. Днес обаче свършва карантината на две паралелки, до края на седмицата ще излязат от ограниченията и останалите.