obs3009161Общинските съветници в Ловеч днес приеха да се увеличат данъците върху недвижимите имоти и таксиметровия превоз. Това стана с гласовете на мнозинството, като гласуването бе така – 18 гласа „За“, 7 гласа „Против“ и 7 гласа „Въздържал се“. Същевременно при гласуването от четирите параграфи отпаднаха параграфи  1 и 3, които се отнасяха как да се плаща данъкът върху недвижимите имоти (на две равни вноски) и да се коригира данъкът за леки автомобили съобразно мощността на двигателя.

Приетите параграфи 2 и 4 гласят следното. Данъкът върху недвижимите имоти се определя върху данъчната оценка за имоти, декларирани по чл. 14 от ЗМДТ в размер 1,9 на хиляда, вместо сегашните 1,7 на хиляда.

Данъкът върху таксиметровия превоз на пътници се определя на 500 лева годишно, като администрацията отстъпи от първоначалното си искане за 720 лева. Общинският съвет Милко Недялков предложи 350 лева, но не беше прието.

obs3009162Причините за внасяне на изменения в тази наредба с нов раздел 7 в глава втора са изискванията за актуализиране в съответствие с настъпилите изменения в Закона за местните данъци и такси във връзка с предвиждането на данък върху таксиметров превоз на пътници. С измененията се дава възможност на общинските съвети да определят размера на данъка в границите от 300 до 1000 лева.

При това положение разумно бе да се приеме малко над средния размер на данъка, като по този начин се постига баланс между фискалните интереси на Общината и възможностите на данъчните субекти да заплащат дължимите от тях задължения за данък, счита администрацията.

Опозицията в Общинския съвет реагира остро на две увеличения, главно с обвиненията, че се гласува под строй.

Веднага след гласуването присъстващите в залата на Общинския съвет таксиметрови шофьори напуснаха заседанието и се присъединиха към малобройна група недоволни, които протестираха пред сградата на Общината. Разрешението за мирния протест обаче сочи, че мястото е площад „Г.М. Димитров“, заради което протестиращите бяха пренасочени.

Редовното деветнадесето заседание на Общинския съвет в Ловеч се провежда по приет дневен ред с 23 точки, като първите три бяха питания на общински съветници.

 

7 коментара

  1. Когато първата ти работа след спечелването на изборите е вдигането на собствената и на хората около теб заплати с 50% малко неприлично се получава след това да започнеш с вдигането на данъците на гражданите. Честно казано, подобна безпардонна наглост от страна на новия кмет не ме изненадва.

  2. Всичката я Мара втасала, само ……. си не срясала! Не видяха опасните дупки по улиците, контейнерите без капаци, но видяха гаражите на хората в центъра и ще ги премахват, но не и да дадат възможност за узаконяване! Целта е да се унищожи красивото градче!

  3. Господа общински съветници,тия,които сте поискали “мигрантската” сасия,вижте каква ТЪПОТИЯ е написал общинският ПиАр “специалист”,Цецо Тодоров в собствения си сайт,самообявил се за ГЛАС на Ловеч-
    NEWS глас-гласът на Ловеч!Коментирал съм го там.Ето коментара ми:
    “Вместо да ни обясняват как се разпитват свидетели в съда,по добре прАс-центъра на общинския съвет да види какво чудо е праснал в дописката: “Не съществуват намерения на община Ловеч ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КАКЪВТО И ДА Е ТИП МИГРАЦИЯ.“За каква миграция ни говориш бе,прАсцентре?!То общината отдавна,а в последните 10-11 месеца още повече създава и ще продължи да създава миграция на останалите все още хора в Ловеч навън-към големите градове или към странство.Такова нищоНЕПРАВЕНЕ никога в тая община не е било!
    Да са ви честити новите управници,новите данъци и такси,които ви наложиха,и новият ПиАр-прАс Център на Общината и общинския съвет.Не*ам думи,не*ам и нерви!.”

  4. Ами,върнете си комунистите,те ще ви довършат. Имам чуството,че ловешките жители страдат от стокхолмски синдром.

  5. Гласувалите за Корнелия и ГЕРБ,халал да са Ви новите Оправници и новите данъци и такси.Това са обещаните Ви ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ.Нещо добро да са направили за Вас до сега?!

  6. Не стига, че ни возят за по 2 лева почти на всякаде, а сега дайте да им ги вземем…

Comments are closed.