Общинските съветници в Ловеч с 27 гласа „За“, един глас „Против“ и без нито един глас „Въздържал се“ приеха предложението на кмета на Община Ловеч арх. Петко Илиев Еврев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч“. Това стана на редовното заседание на 26 април, като идеята бе на инициативна група от граждани на Ловеч.

Мотивите за неговата широка дейност като специалист и общественик, свързано е с утвърждаване престижа на Ловеч пред национални и международни институции и по повод 80-годишнината му.

Д-р арх. Петко Илиев Еврев е роден на 1 април 1939 г. в Ловеч. Завършва Пълно средно смесено училище „Христо Кърпачев” (Ловеч) с отличен успех (1957) и специалност архитектура в Инженерно-строителния институт (1962), завършва с отличен успех. Специализира туристическо планиране на планински и морски курорти в Италия, Швейцария и Франция (1972).

Архитект в Проектантската организация, Ловеч (1962-1967). Научен сътрудник, старши научен сътрудник. Главен консултант (1968), ръководител на секция (1972), ръководител на колектив за „Методика за разработване на националната комплексно-устройствена схема на Република България“ (2002) в Националния център по териториално развитие, София. Заместник-министър в Министерството на териториалното развитие и строителство (1992-1994), заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (1997-1998). Доктор по градоустройство и архитектура (1980), доцент, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Лесотехническия университет. Участник в работна група по благоустройството към Икономическата комисия за Европа и разработването на националния сценарий „Перспективи за развитие на мрежата от населени места в България” при ООН.

Автор е на над 80 научни разработки в областта на архитектурата, градоустройството, териториалното устройство и регионалното развитие; на монографии за планинските курорти и териториалното устройство и планиране на отдиха и туризма; учебник и исторически изследвания. По негови проекти са реализирани териториално-устройствените и градоустройствените планове в Ловеч, Тетевен, Рибарица, Априлци, Самоков, Боровец и др.

Отличието ще бъде връчено по време на Празника на Ловеч – 11 май, заедно с отличията на проф. Беньо Цонев (посмъртно) и на писателя и драматург Константин Илиев.