obs2508161Общинските съветници приеха  плана за финансово оздравяване на Община – Ловеч, със седемнайсет гласа „За“, седем гласа „Против“ и шест гласа „Въздържал се“. Това стана днес редовното седемнадесето заседание на Общинския съвет в Ловеч след дискусия и множество предложения за корекция и допълнения на плана. Той има за цел да формулира дейностите и разпредели отговорностите между длъжностните лица от общинската администрация с оглед излизане от финансовата криза.

След гласуването своя отрицателен вот обясниха общинските съветници Минчо Казанджиев, Нели Читинова и Данчо Заверджиев. Според бившия кмет Минчо Казанджиев Общината не е в толкова тежко финансово състояние и затова няма нужда от оздравителен план.

Нели Читинова обясни отрицателния си вот с факта, че още един път за годината се намаляват парите за култура.

Първоначално планът съдържаше  19 конкретни мерки, които във вторник бяха допълнени с нови. Включени са мерки като ограничаване на разходите за командировки,  сътрудничество с бизнеса при реализиране на местни мероприятия чрез спонсорство и дарения. Ще бъдат въведени нови електронни административни услуги, достъпни през интернет страницата на общината.

В хода на дискусията общинският съветник д-р Георги Митев повдигна въпроса, че част от проектите са неефективни и са в тежест на общината. Той посочи като пример „Плаващата сцена“.

„Тук не става дума за устойчивост на проекта, а за наложени корекции – всичките свързани с дефекти по процедурата на провеждането на обществените поръчки, обясни кметът Корнелия Маринова. Ние побързахме да се разплатим, защото в противен случай трупаме допълнителни лихви и утежняваме още повече състоянието на общината. Например няма нито един продаден билет за спектакъла на плаващата сцена, макар че в самия проект е заложено да се продават такива билети. Дотук имаме шест финансови корекции и ако обжалваме всичките това допълнително ще натовари общината“, каза Маринова.

Накрая кметът Корнелия Маринова като вносител на плана направи някои корекции преди гласуването. Те се отнасят за повишаване на събираемостта на данъците и запазване на нивото на качеството на живота в общината. Предвижда се значително намаляване на разходите за сметка на неефективни дейности

Прие се да се впише предложението, че кметът на Община носи отговорност за изпълнението на оздравителния план.

 

3 коментара

  1. А за повишаването на данъка”сгради” и върху МПС – нито дума тук.Я прочетете истинската информация в Ловеч онлайн.Ще разберете как не с промяна на Наредбата за данъците,а с решението за приемане на оздравителния план са увеличени тези местни данъци.Както и че това изменение е вкарано тихо-мълком “по терлички” в предложението за оздравителния план няколко дена преди сесията на общинския съвет,без да е разглеждано в постоянните комисии на съвета!И само зоркото око на съветника Милко Недялков е разкрило пред общинските съветници и присъстващите граждани тази”ПРОЗРАЧНОСТ и ЧЕСТНОСТ”в управлението,прилагани от новия общински управленски екип!

  2. Повишаване на събираемостта с ниски заплати.Как ще стане?Трябва да започнем,като циганите,нищо да не плащаме.Тогава зор ще види общината.

Comments are closed.