Общинските съветници на Ловеч решиха на заседание на 25 октомври да отпуснат еднократна финансова помощ от 4000 лева за лечение на малката Марая (3 месеца), която страда от атрезия на екстрахепаталните жлъчни пътища. Решението бе взето с 31 гласа „За“, без нито един глас „Против“ и „Въздържал се“. Детето е родено с умерена асхфиксия, изплакало след аспирация. Усложнен неонатален период, с иктер от 2-рия ден от раждането, като в началото хипербилирубинемията е индеректна и е преценено, че е свързана с кръвногрупова несъвместимост между майката и плода. Постепенно хипербилирубинемията става директна, а изхожданията – ахолични, след което детето е хоспитализирано в УМБАЛ гр. Плевен, където е с данни за холестаза, директна хипербилирубинемия, цитолиза и ехографски не се визуализира жлъчен мехур. Изключена е инфекциозна причина. От направените изследвания липсват данни за вродени аномалии на билиардния тракт.

Към настоящия момент детето е с окончателна диагноза: Атрезия на екстрахепаталните жлъчни пътища, в увредено общо състояние и периодично посещава за консултативни прегледи СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ гр. София.

Поради влошеното здравословно състояние на детето, зачестилите разходи за медикаменти, консумативи, път и престой в болници в гр. Плевен и в гр. София, и необходимостта от предстояща трансплантация на черен дроб, семейството на Марая е изпаднало в тежко финансово положение. Това се казва в предложението на кмета Корнелия Маринова, което бе прието.

2 коментара

  1. Можеха да добавят най- малко още една нула. Дано принципът : капка по капка вир става ,да помогне на да се съберат нужните средства за това малко ангелче – Марая!!!

Comments are closed.