Общинските съветници на Ловеч на 25 юли приеха решението да именуват пешеходен мост над р. Осъм с името „Богоявленски мост“, като това стана с 27 гласа „За“, без гласове „Против“ и  един глас „Въздържал се“. Става дума за моста до общината, който свързва пл. „Екзарх Йосиф Първи “ с ул. “Васил Левски“. Това съобщават от пресцентъра на Общински съвет.

В предложението на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова се посочва, че по традиция в Ловеч на 6 януари, когато православната църква отбелязва Богоявление, от катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ тръгва литийно шествие до моста и там се извършва ритуално хвърляне на кръста във водите на река Осъм. Считам за естествено продължение и в съответствие с вече утвърдените традиции този мост да се именува „Богоявленски мост“, се казва в предложението на кмета.

Получени са  и писмени становища във връзка с поканата за общественото обсъждане и изпълнението на Решение № 1013 на Общински съвет – Ловеч от 30.05.2019 г. Това са писмо от Ловчанския митрополит Гавриил и писмо от  Валентин Раевски – гражданин. Общественото обсъждане бе проведено на 08.07.2019 г., за което бе представено копие от протокола.

След решението на общинските съветници митрополит Гавриил благодари от трибуната на Общинския съвет. Той припомни, че Светите братя Кирил и Методий са създали хубавата славянска дума „Богоявление“, като са я превели от гръцки.

Общинските съветници решиха още с 27 гласа „За“ и  без гласове „Против“ и „Въздържал се“ да отдадат под наем без публичен търг или публично оповестен конкурс за срок от десет години помещение  на „Сдружение Танцьорите“ Имотът е  общинска собственост, с площ от 181 кв. м. и с помощни и сервизни помещения, находящ се на ул. “Маестро Камен Луков“ № 4-6.

Двете точки бяха в края на дневния ред, но след гласуване общинските съветници ги преместиха сред първите.