Най-голямо внимание на заседанието на общинските съветници в Ловеч, провело се на 26 май 2022 г., бе отделено на проблемите със строителство и ремонт на ОУ „Проф. Димитър Димов“ в Ловеч, съобщават от Общински съвет по повод днешното заседание.

В крайна сметка бе прието предложеното от съветника Иван Николов, член на специалната комисия по темата. То бе гласувано с 25 гласа „За“, без гласове „Против“ и един глас „Въздържал се“.

Така общинските съветници приеха за сведение доклада на временната комисия в изпълнение на решение № 168/2020 г. на Общински съвет-Ловеч за проверка документацията по избора на изпълнител, договорните отношения и изпълнението по договора. Втората точка задължава председателят Петър Цолов в двуседмичен срок да внесе доклада в  Окръжна прокуратура- Ловеч за проверка за злоупотреби на строителните фирми.

Имаше и предложения за облози – че въпросната спортна зала няма да бъде завършена до края на текущия  мандат. На това кметът Корнелия Маринова отговори:

„Не мога да повярвам, че в две съседни изречения има две напълно противоречиви твърдения. От една страна се твърди, че има драстични нарушения, от друга – че комисията не може да установява нарушения. От НАП сме получавали точни указания как и колко да плащаме на изпълнителя, който се оказа изключително некоректен. Но ние не сме гадатели, че да предвидим всичко. Ще си търсим правата в съда докрай, средствата ще си ги възстановим. Нашият общ интерес е да построим тази зала. Ако получим санкция от Агенцията за обществени поръчки, ако не могат да бъдат предоговорени условията предвид скока на цените, по договора за БФП, ще внеса предложение до Общинския съвет да завършим строежа и със собствени средства на общината.“

В началото на сесията бяха обявени и питанията на общинските съветници Доротея Цанкова (за хода на изпълнение на ремонтните дейности и строителството по проект „Изграждане на спортна зала и рехабилитация на дворно пространство на ОУ „Проф. Димитър Димов“) и на Младен Близнаков  (за етапа на развитие на обществена поръчка – Изпълнение на СМР за доизграждане на училищна спортна база и рехабилитация на дворно пространство на ОУ „Проф. Димитър Димов“).

 

Бел. р.:

В доклада има изключително обосновани съмнения за извършени длъжностни престъпления. С него може да се запознаете ТУК