В хода на бюджетната процедура общините могат да внесат в Министерството на финансите за обсъждане предложение за финансово подпомагане със средства от държавния бюджет за изпълнение на дейности по Наредба № 3 от 2021 г. за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и на продукти, получени от тях, извън обектите, регистрирани в областните дирекции по безопасността на храните. Това се казва в писмо до областния управител от Министерството на земеделието, храните и горите.

В началото на юли на заседание Областната епизоотична комисия обсъди изграждането на терени за обезвреждане на животинските продукти. Такова е изискването към общините на Наредба № 3. Оказа се обаче, че в нито една община на област Ловеч няма определен подобен терен, като сред основните причини са липсата на необходимия финансов ресурс, както и фактът, че не разполагат със собствени имоти, съответстващи на изискванията на компетентните институции – РИОСВ – Плевен, РЗИ – Ловеч, и Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен.

Длъжни сме да подходим отговорно и да посочим в най-скоро време терени, в които да бъдат изградени трупни ями за унищожаване на животински продукти, както и на принудително умъртвени животни, засегнати от заболявания, каза тогава председателят на епизоотичната комисия Милко Недялков, зам.-областен управител, още повече че ползването на инсинератори е много скъпо.

Изпратено бе писмо до зам.-министъра на земеделието, храните и горите с предложение да бъдат идентифицирани възможности и предложени начини за финансиране изграждането на тези обекти в рамките на националното и/или европейско финансиране. Преди общините да внесат предложение за финансово подпомагане в Министерството на финансите обаче е необходимо те да определят терените, коментира днес Милко Недялков. Той гарантира, че общините могат да разчитат на областната администрация за преотреждане на имоти при нужда.