На 24 октомври, на конференция в парк хотел „Витоша“, с която бе отбелязана кулминацията на седмицата на достъпа до добра храна, Община Троян бе отличена с награда в категория „Общинска политика“. Конференцията бе посветена на предизвикателствата пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи.

Със свое решение Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), взето в деня на създаването ѝ (16 октомври 1945), обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната, който се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 г., за разширяването на достъпа до храна и създаването на условия за устойчиво земеделие. През 2007 г. у нас стартира изследователски проект, насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред Достъпа до добра храна.

Участие в конференция взеха Борис Бояджиев, директор на дирекция „Общинска собственост и икономика“ и Силва Капоунова, главен експерт „Икономика“, които се върнаха с отличието за общината. То бе връчено за създаването и поддържането на общински еко оранжерии и овощни градини, които осигуряват здравословни и безплатни продукти за Обединеното детско хранене в детските градини, както и (при наличие на по-голяма продукция) за влагане в социалните услуги Домашен социален патронаж и Дом за стари хора. Това е поредно признание за усилията на Общината в посока здравословно хранене, чиито основи бяха положени преди няколко години.