В изпълнение на Управленската си програма Кметът на Общината Донка Михайлова внесе през 2020 г. в Общинския съвет Програма за поетапно ремонтиране на читалищните сгради в Общината. Към момента в община Троян има 19 активни читалища, като подобряването на тяхната, вече доста остаряла, материално-техническа база, е важно условие за нормалната им работа и запазването им като културни средища.

В съответствие с програмата, през 2020 и 2021 г. бяха изпълнени предвидените строително-ремонтни работи и проектиране, благодарение на които са извършени текущи ремонти на читалищата в селата Бели Осъм, Балканец, Борима, Голяма Желязна, Добродан, Дълбок дол, Старо село, Терзийско и Чифлик.

Ремонтирани бяха покриви, подменени бяха дограми, направени бяха вътрешни ремонти и подменени инсталации на стойност 50 619, 19 лв.

В заключителна фаза е изпълнението на проекта за ремонт и реконструкция на второто по големина читалище в общината – НЧ „Развитие – 1898“ – с. Орешак, който се финансира по програма на държавен фонд „Земеделие“ и е на стойност 441 600 лв.

Извън дейностите, предвидени по програмата, са извършени допълнителни строително – ремонтни работи – подмяна на дограма в читалището в с. Чифлик, изграждане на достъпна среда в НЧ „Развитие-1898 г.“, с Орешак и ремонт на детската библиотека към Читалище „Наука 1870 г.“ на обща стойност 68 903, 64 лв.

През настоящата година активно ще се работи по реализацията на проект за ремонт на НЧ „Изгрев-1926 г.”, с. Бели Осъм, на обща стойност 214 036 лв., за който Община Троян ще получи съфинансиране от МТСП по проект „Красива България“ в размер на 85 614 лв.В предложението за бюджет 2022 г. са включени средства за ремонт покриви и вътрешни ремонти в читалищата в с. Чифлик, с. Борима, с. Ломец, с. Добродан и с. Калейца на обща стойност 29 800 лв. Предвиждат се и средства за изготвяне на проект за основен ремонт на читалището в с. Дълбок дол на стойност 20 000 лв.

Община Троян ще продължи да търси възможности, чрез собствено или външно финансиране, за подобряване на материалната база на читалищата и подкрепа на читалищната дейност, така че да гарантира равен достъп до култура и изкуство на всички свои жители, независимо от големината на населеното място, в което живеят.