Ръководството на Община Троян следи с тревога ситуацията  в Украйна и изразява своята солидарност с хилядите хора принудени да напуснат родните си места в търсене на сигурност.

Надяваме се на скорошна деескалация на напрежението и диалог за преодоляване на кризата, а междувременно поддържаме активна комуникация с всички институции на местно ниво, които имат отношение към темата, за да бъде създадена предварителна организация  за предоставяне на подслон на бежанци от войната.

Поради непредвидимостта на ситуацията, към момента няма как да оценим броя от хора, които ще потърсят убежище в нашата страна, знаем само, че постоянно се увеличава нуждата от хуманитарна помощ.

Във връзка с кризата, Кметът на Троян г-жа Донка Михайлова проведе среща с членовете на общинския кризисен щаб, в т. ч. представители на РСПБЗН – Троян и РУ на МВР – Троян, и местните лидери на парламентарно представените политически партии и на формациите, представени в Общински съвет – Троян. Към срещата се присъединиха и заместник-областният управител на Област Ловеч г-н Росен Веселинов и полк. Църовски – Началник на Военен географски център – Троян.

Единодушно бе прието предложението за създаване на общински координационен съвет, който да заседава при необходимост и да предлага предприемането на  конкретни действията спрямо развитието на ситуацията.

Обсъдени бяха както възможни негативни последици за бизнеса, туризма и общинските институции (училища, детски градини, болнични заведение и т.н.), породени от скока в цените, предизвикан от войната, така и възможностите, които Община Троян има, за да окаже подкрепа на бягащите от войната.

Началникът на РС ПБЗН гл. инспектор Петър Петров изрази увереност, че 17-те човека, които в момента са доброволци към службата, биха се включили за оказване на логистична помощ на бежанците на територията на общината.

Лидерите на всички политически сили, представени в Народното събрание и в Общинския съвет, участващи в срещата и членовете на кризисния щаб се обединиха около мерки, които следва да предприеме общината. Решено бе да се подготви кратък многоезичен протокол за действие на хората, бягащи от войната, в който да бъдат описани както стъпките, които следва да се предприемат както от пристигащите, така и от приемащите.

Община Троян се присъединява към  Дарителската кампания, обявена от Български червен кръст.

Най-неотложни са нуждите от:

  • нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя);
  • спално бельо;
  • топли завивки;
  • хигиенни материали.

 МОЛЯ НЕ НОСЕТЕ УПОТРЕБЯВАНИ ВЕЩИ!

 В момента хранителни продукти не се приемат!

 Даренията ще бъдат приемани в сградата на Общинска администрация на адрес пл. „Възраждане“ № 1, в часовете от 8.30 до 12.00 часа и от 13.00 до 18.30 часа, като след това ще бъде организирано тяхното извозване до пунктовете на БЧК.

*В случай, че се касае за голям обем хуманитарно дарение, молим гражданите предварително да подадат информация по телефон, за да се подсигури подходяща логистика.

Парични средства могат да се даряват по банкова сметка на БЧК:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF

(За пострадалите от кризата в Украйна)

Предстои да бъде активирана и допълнителна опция за онлайн дарения през сайта на организацията.

Община Троян обявява открити телефони, на които нейни жители, желаещи да предоставят помощ в полза на хората от Украйна, могат да заявят това:

  • 0877616513 и 0700 147 21 – от 8.30 до 17.00 часа
  • 0670/ 6 80 50 – денонощно, 7 дни в седмицата.

Помощта би могла да бъде:

  • Предоставяне на жилище, което не се използва в момента, но е пригодено за живеене
  • Транспорт
  • Доброволческа дейност
  • Други

Община Троян не разполага с общински кризисен център и общински хотел, но има готовност да предостави настаняване в общинската база в туристически комплекс „Беклемето“, която е с капацитет 23 места.

Собственици на места за настаняване, които имат възможност и желание да приемат граждани на Украйна могат да заявят това в съответните браншови организации. Организациите ще предадат информацията в Министерство на туризма.

Българското правителство откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна. На сайта https://gov.bg/bg/ukraine  е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България. Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност. В специална секция на портала е поместена информация за процедурата по получаване на статут за международна закрила на гражданите на Украйна, пристигащи у нас.

Платформата има възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани. Порталът обработва информация за доброволци и дарители.

Готовност да предлагане на подслон на наши сънародници от Украйна може да бъде заявена и на имейл адреса на Центъра на бесарабските българи в България welcomehomebulgaria@gmail.com или на страницата им във Фейсбук.

Обръщаме внимание, че ако предоставяте подслон на граждани на Украйна, е необходимо своевременно да им бъде направена регистрация при дежурния в РУ на МВР Троян (за престой до 90 дни).

При промяна в някое от обстоятелствата, ще подадем допълнителна информация.

Троянци винаги са били отзивчиви към хората в нужда, надяваме се, че ще откликнат и на този призив за помощ.