tetevendeca1903162Община Тетевен и ПГГСД „Сава Младенов“ са домакини на Национално състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на СОУ с чуждоезиков профил. Състезанието се провежда  от 1998 година като всяка година в него участват около 300 ученици от различни училища в цялата страна. Събитието, което тази година ще се проведе в нашия град, се организира от Министерство на образованието и науката съвместно с Регионалния инспекторат по образованието – Ловеч и Съюза на математиците в България.

За откриване на състезанието на 18 март в Тетевен пристигна заместник министъра на Министерство на образованието и науката Диян Стаматов, който проведе работни срещи с кмета на общината, с директори и учители от община Тетевен и остана с отлични впечатления от базата на професионалната ни гимназия. В актовата зала на училището заместник-министър Стаматов приветства събралите се приятели на математиката с думите:  

tetevendeca1903163     „Моето пожелание към математиците е съвсем ясно – утре се състезавайте борбено и честно, за да имате добри постижения. Вие изучавате чужди езици, изучавате други профили и все пак се състезавате в областта на математиката, което никак не е лесно. Пожелавам Ви успехи и в двете направления, защото в нашата страна имаме нужда именно от такива млади хора.“

Сред официалните гости на събитието бяха още д-р Мадлена Бояджиева – кмет на Община Тетевен, началникът на РИО – Ловеч Еленко Начев, заместник областният управител Драгомир Кавалски, председателят на Общински съвет Мария Стойчева и доц. Емил Колев – председател на националното жури, треньор на националния отбор по математика на България.

Кметът на община Тетевен д-р Бояджиева се обърна към участниците в състезанието с думите:

„Мили ученици, щом сте тук, вие вече сте показали добри резултати и задълбочени знания. Като майка винаги съм се гордяла с успехите на детето си. Продължавайте и вие да бъдете гордост за своите родители и за своите преподаватели. Продължавайте да бъдете упорити, последователни и с увереност вървете напред. Не забравяйте, че едни от най-брилянтните, енциклопедични и просветени умове в историята на света са били математици с огромен принос в науката и с гениални открития. Бъдете все така отдадени и посветени на тази прекрасна наука – математиката. Желая Ви здраве и много бъдещи успехи!“

tetevendeca1903161    С художествена програма, изтъкана от детски талант и творчество, вплела в себе си обичта към родния край и славното му минало, ученици от училищата в Тетевен и Черни Вит представиха пред гостите своя роден град. В актовата зала на професионалната гимназия Тетевен оживя с приказно красивата си природа, с гордите балканджии, в словото на поета, в шарените черги и резбованите пана на майсторите. В тази приказна атмосфера ни пренесоха звънките гласове на децата от групата за автентичен фолклор при ОУ „Георги Бенковски“- с.Черни Вит, ритмичните народни танци на танцовата трупа при ПГГСД „Сава Младенов“, чаровните възпитаници на НУ „Хаджи Генчо“ и прекрасните водещи от СОУ „Георги Бенковски“.