Община Ловеч ще отбележи с концерт официалния празник 6 септември – Ден на Съединението, станало през 1885 г. в Пловдив. Тази година се навършват 137 години от обявеното съединение на Княжество България с Източна Румелия. Празникът дълги години бе пренебрегван за сметка на комунистическите дати 9 септември и 7 ноември, но днес е в празничния календар на държавата.

За всички съвременници е ясно значението и ролята на българските дейци като Захарий Стоянов с неговия призив за подкрепа към княз Александър І Батенберг, на Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Коста Паница, Димитър Ризов и много още дейци. Неслучайно писателят Стефан Цвайг нарече  датите  6 септември и 22 септември (Ден на независимостта) – „двата звездни мига в съвременната българска история“.

В чест на Деня на Съединението в Ловеч е предвиден празничен концерт на Общинския духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки. Програмата е от разнообразни музикални пиеси, които ще създадат приповдигнато настроение.

Събитието е на 06.09.2022  г. (вторник) от 11:00 ч. на площада пред Община Ловеч, в присъствието на официални лица и граждани.