Община Ловеч бе удостоена с отличие в категорията „Популяризиране на културно-историческия туризъм в България”

На 24 февруари, в Балната зала на Националната галерия – Двореца се състоя официална церемония, на която бе представен справочникът „София и Софийска област – бизнес, култура, туризъм” на издателство „К и П Адвъртайзинг“. В него са включени значими културно-исторически и туристически обекти от цялата страна.

На страниците на изданието Община Ловеч представя някои от най-значимите културно-исторически обекти в региона – Деветашката пещера, Зоопарка в Ловеч, Средновековната крепост, старата градска баня „Дели Хамам“, Покрития мост и музей „Васил Левски“.

„Ловеч успешно се развива като популярна дестинация за културен и исторически туризъм. Това е залегнало и  като приоритет в управленската програма на екипа на Общината. Ние пазим и се гордеем с нашите културно-исторически паметници“, каза при получаването на приза Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч.

„Покритият мост в Ловеч е единствен по рода си на Балканския полуостров, превърнал се в символ на града ни. Делото на създателя му – архитектурният гений Колю Фичето прескочи границите на България и достигна до далечна Америка. Ана Хендрикс, студентка по архитектура, 3 курс в Miami University, Oxford, Ohio го избра от 34 моста от цял свят и го включи в дипломната си работа. Неоспоримият талант на един българин и неговото дело преминаха границите на страната ни и бяха оценени далеч извън нея“, добави още Маринова.

На събитието бяха отличени общини, райони и фирми в определени категории, като критериите от които комисията се ръководеше бяха постигнати високи резултати в управлението и работата на кметствата в направленията бизнес, култура, туризъм и екология.