obs2112151Представител на Община Ловеч се свърза с двама граждани, които наскоро пострадаха от нападения на бездомни кучета. Пострадалите са запознати с последните мерки, които се предприемат по отношение на този тежък проблем.

Сигнали са постъпили от Поля Петрова и Бориславка Илиева, които са имали сблъсък с кучета в района на „Лидл“. Според Поля Петрова става въпрос за една и съща група  кучета. Тя е била нападната от тях на 6 март сутринта. Втората жена, Бориславка Илиева, е имала инцидент на пресечката на ул. „Княз Имеретински“  и „Каблешков“ на 23 март в 5,15 ч. сутринта.

Ръководството на Община Ловеч е силно загрижена от продължаващите инциденти. Затова, без да чака 30 дневния срок за официален отговор, се свърза с пострадалите, като те получиха покани лично да се запознаят със съответните мерки.

В тази връзка е и предложението на кмета на Община Ловеч за приемане на Наредба за изменение на Наредбата за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета, която ще се гледа на заседанието на Общинския съвет в четвъртък, 31 март.

Промените уточняват контролните органи и ги задължават да установяват самоличността на собственика на животното със съдействието на органите на МВР. В старата наредба самоличността трябваше да се установява от бившия отдел СКОРС, днес отдел „Контрол и сигурност“, но той по закон няма тези пълномощия. Целта е също да се прекъсне притока на изхвърлени от домовете кучета града и от околните села, който поддържа висок брой на безстопанствени кучета. Работи се и за график за кастрация.

За съжаление не всички граждани регистрират своите домашни любимци, други не са съгласни с кастрацията. Затова е необходимо да се постигне обществено съгласие по въпроса.