Да се приеме в дарение градският стадион и цялата тренировъчна база на „Ловеч спорт 96“ АД с прилежащите й терени и сгради реши на сесията си днес общинският съвет по предложение на кмета Страцимир Петков. Става дума за пет поземлени имота, придобити от „Ловеч спорт 96“ чрез направена от Община Ловеч като акционер апортна вноска в капитала на дружеството. Друг недвижим имот (едно от тренировъчните игрища), придобит от дружеството отново чрез апортна вноска на Общината, ще бъде предоставен в нейна собственост срещу публично вземане заради задължения на „Ловеч спорт 96“, които данъчната му оценка покрива.

Мажоритарен собственик на „Ловеч спорт 96“ е „Литекс Комерс“ АД, което дарява и

сграда в центъра на града, продадена му от Общината през 2006 г. Съветниците се съгласиха и в изпълнение на волята на дарителя Общината да поеме впоследствие и управлението на Сдружение „Футболен клуб „Литекс“ – Ловеч“.

Общинският съвет задължи кмета в тримесечен срок да внесе на сесия концепция и финансова обосновка за управлението на имотите. Ще бъдем щастливи да видим едно мъдро управление, коментира Илия Терзиев от „Литекс Комерс“, който присъства на сесията. Той посочи, че през годините дружеството е направило инвестиции в Ловеч и в спорта за над 25 млн. лв, и припомни, че стадионът е лицензиран от УЕФА.

На заседанието днес представители на гражданската група „Ловчанци“, на „Ултрас Ловеч“, организацията, обединяваща всички футболни фенове, и на Българската асоциация по минифутбол – Ловеч, обявиха, че вече работят по визия за управление на клуба, за да не тежи той на Община Ловеч, а да се самоиздържа, и да се изгради нов футболен отбор на високо ниво.