Община Ловеч получи покана за сключване на два договора за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), Компонент 1 „Образование и умения“.

Финансиране ще получат проектно предложение „Ремонт и рехабилитация на Център за подкрепа и личностно развитие – ученическо общежитие, гр. Ловеч“, процедура № BG-RRP-1.011 „Ремонт и рехабилитация на общежития в системата на училищното образование”, както и проектно предложение „Модернизация на образователната среда в гр. Ловеч – прилагане на мерки за енергийна ефективност, основен ремонт и реконструкция на СУ „Тодор Кирков”, процедура № BG-RRP-1.007 „Модернизация на образователна среда”.

Проектите са насочени към два обекта от образователната инфраструктура на гр. Ловеч – СУ „Тодор Кирков“, кв. „Червен бряг“,  и Център за подкрепа и личностно развитие – ученическо общежитие – ж.к „Здравец“, бл. 215.

Проектните дейности предвиждат извършване на основен ремонт, реконструкция, конструктивно укрепване, мерки за енергийна ефективност, ремонт на покриви, подмяна на дограма, изграждане/подмяна на ВиК инсталации, инсталации за ел. енергия, отопление, вентилация, охлаждане, ремонт на санитарни възли, изграждане на инсталации за използване на алтернативни източници на енергия и други СМР, включени в избрания пакет енергоспестяващи мерки, предписани в Обследването за енергийна ефективност за постигане на съответния енергиен клас.

Ще бъдат реализирани и дейности, които произтичат от нормативни изисквания, свързани с безопасната експлоатация на сградите, осигуряване на достъпна архитектурна среда, предписани са като задължителни в техническия паспорт на сградите и са нормативно необходими за въвеждането им в експлоатация.

В сградата на СУ „Тодор Кирков“ ще се обособи и зона за STEM кабинети с отворена планировка.

Чрез подобряване на материалната база ще се гарантират здравословни и качествени условия за обучение и почивка в модерна и ефективна образователна инфраструктура с по-комфортни условия за работа и учене.

Осигуреното финансиране е изцяло 100 % безвъзмездна финансова помощ – общо за двата обекта е в размер на 5 155 696 лв. Предстои подготовка на документи и сключване на договори за безвъзмездна финансова помощ.