Община Ловеч подготвя изграждане на приемен център за безвъзмездно предаване на разделно събрани от гражданите отпадъци. За реализиране на това инвестиционно намерение е необходимо обособяване на площадка. Предлаганият терен в общия устройствен план е разположен в предимно производствена зона, но отреден за озеленяване. Затова е необходимо да се промени предназначението му с отреждане за складови дейности. В тази връзка е и обявеното вече за 19 август обществено обсъждане съгласно Закона за устройство на територията.

Теренът се намира до „Мелта“.

На площадката ще се приемат разделно събрани обемни отпадъци – мебели, рамки от дограми, строителни отпадъци – смеси от бетон, тухли, керемиди, плочки, керамични изделия – до 1 тон, гипсокартон, прозоречно стъкло, негодни за употреба батерии и акумулатори, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, излезли от употреба гуми, текстилни отпадъци, хартиени, картонени, пластмасови, метални и стъклени опаковки. Няма да се приемат опасни отпадъци от домакинствата – живачни уреди, химикали, лекарства с изтекъл срок, замърсени опаковки, флуоресцентни тръби, дезинфектанти, пестициди, бои, лепила, мастила – за тях ще бъде определен отделен ред за събиране.

Разделно събраните отпадъци от домакинствата ще се съхраняват в приемния център до предаването им за последващо третиране.

С изграждането на центъра се отговаря на изискванията на екологичното законодателство и се цели и предотвратяване създаването на локални замърсявания, както и струпването на едрогабаритни отпадъци около съдовете за битови отпадъци. Предлаганото място е избрано така, че да бъде удобно за гражданите, ще бъдат поставени необходимите съоръжения за приемане и съхраняване на отпадъците с достатъчно разстояние за разтоварване, товарене и преминаване на автомобили, административно помещение, указателни табели, площадката ще бъде озеленена, за да се получи защитен ефект и да се постигне приемлив естетически вид, и пожарообезопасена.

 

Обявлението за провеждане на общественото обсъждане може да видите тук:

https://www.lovech.bg/bg/obyavi-i-saobshteniya/obyavlenie-za-provezhdane-na-obshtestveno-obsazhdane