Във връзка с въведеното извънредно положение в страната с цел преодоляване на  последиците от коронавируса, Община Ловеч планира да назначи 43 домашни патронажни помощници, които да обслужват 241 нови потребители на територията на общината.

Кметът Корнелия Маринова сподели, че така ще се окаже подкрепа на възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност от самообслужване; лица с увреждания; възрастни в риск – лица, които са в зависимост от грижи, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот; лица, поставени под карантина във връзка с COVID – 19; самотен/ни родител/и с дете/ца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами. На лицата от целевите групи ще се извършва доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства /закупени със средства на потребителите/, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги.

За тази цел Община Ловеч ще получи 386 805 лв. по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Ловеч“ – Компонент 3. Средствата са осигурени по линия на Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси“.

Изискана е информация от кметовете и кметските наместници на малките населени места в общината за лицата, които се нуждаят от патронажни услуги, както и за хора, които могат да бъдат наети на работа.

До този момент патронажна грижа по Компонент 2  ползват  165 лица, за които се грижат 32-ма служители.