Община Ловеч открива процедура за определяне на получателя на специалната стипендия „Академик Димитър Мишев“ за новата академична учебна 2024/2025 г. Право на кандидатстване имат ловешки ученици с постоянен или настоящ адрес в община Ловеч, записани или обучаващи се като студенти редовно обучение и които не са прекъсвали образованието си в български висши училища в областта на физиката, електрониката, автоматизацията и електротехниката.

Кандидатите първокурсници трябва да имат среден успех от дипломата за средно образование не по-нисък от отличен 5,50, а студентите в по-горен курс – среден успех не по-нисък от много добър 5,00 от двата семестъра на изминалата академична учебна година.

Документи се подават всеки работен ден от 1 до 31 август, процедурата се провежда в периода от 1 до 15 септември.

Стипендията е в размер на 1000 лв. и се отпуска от 1 октомври, като се изплаща на две равни части за двата семестъра по банков път по сметка на стипендианта.

Специалната стипендия на името на академик Димитър Мишев е учредена с решение на общинския съвет през 2019 г. Досега е отпусната на Радина Иванова, студентка по специалността „Физика и математика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ – през 2019 г. и 2020 г., и на Цветелина Богоева, студентка по специалността „Компютърни системи и технологии“ на Технически университет – Габрово, Технически колеж – Ловеч – през 2022 г.

За 2021 г. и 2023 г. не са се явили кандидати, отговарящи на условията.

Димитър Мишев (1933-2003) е български радиоинженер, професор, доктор на техническите науки, академик на БАН. Роден в Ловеч. Почетен гражданин на Ловеч. 

 

Условията за кандидатстване и необходимите документи може да видите тук:

https://www.lovech.bg/bg/obyavi-i-saobshteniya/obshtina-lovech-otkriva-protsedura-za-stipendiyata-akademik-dimitar-mishev