Община Ловеч обяви четвъртото издание на националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“. Предложенията за участие се приемат до 30 март. Право да номинират автори имат творчески съюзи, културни институти и администрации, издателства, висши учебни заведения, научни институти и юридически лица. След подаване на предложенията експертно жури ще определи победителя, който ще бъде обявен на специална церемония през юни тази година. Носителят на приза ще бъде награден със специално изработена статуетка и грамота.

Отличието се присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист или драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература.      Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов” е учредена от Община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели – София, в чест на 105-годишнината от рождението на големия писател и драматург.

Статутът, правилникът и формулярът за кандидатстване може да се изтеглят от сайта www.lovech.bg, меню „Дейности“, подменю „Култура“, Награди на Община Ловеч в областта на културата и образованието, или да се предоставят на хартиен носител в отдел „Образование, култура, вероизповедания, туризъм“ в Община Ловеч.

Носител на първата национална литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов” е проф. д-р инж. Банко Банков (2015). През 2018 г. наградата получава  Павлина Павлова, а през 2021 г. – писателят Николай Табаков.

Обявата за конкурса може да видите тук – https://www.lovech.bg/bg/obyavi-i-saobshteniya/obshtina-lovech-obyavyava-konkurs-za-prisazhdane-na-natsionalna-literaturna-nagrada-za-tsyalostno-tvorchestvo-na-balgarski-pisatel-beletrist-ili-dramaturg-prof-dimitar-dimov-1.

За контакти и допълнителна информация: тел. 068/688299.