Община Ловеч участва в Петата процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Инициативата за присъждане на Европейския етикет е в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво (СИДУМН) на Съвета на Европа (СЕ). Основната цел на Стратегията е да стимулира и мобилизира действия на национално и местно ниво за постоянно подобряване на местното управление в съответствие с 12-те принципа за добро демократично управление и поставяне на гражданите в центъра на всички демократични институции и процеси.

Стратегията е приета от Република България и се прилага успешно в продължение на повече от дванадесет години, в партньорство между Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и централната власт, като водеща роля има Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Европейският етикет за иновации и добро управление е сертификат за цялостно качество на управлението в общините и се оценява по единни критерии и процедури, разработени от Съвета на Европа, за всички държави-членки. Срокът му на валидност е две години. На национално ниво Етикетът се присъжда от акредитиран от Съвета на Европа орган.

Част от процедурата за присъждане на Етикета включва анкетни проучвания сред гражданите и общинските съветници в общините-кандидати, извършени от независими експерти.

  • Анкетните проучвания сред гражданите ще бъдат извършени от независими анкетьори на терен и по телефон. С цел осигуряване на максимална прозрачност на извършваното проучване, публикуваме линк към въпросника за електронно попълване, с което ще бъде предоставена възможност на по-голяма група граждани да изразят своето мнение относно прилагането на 12-те принципа за добро управление в нашата община.
  • В анкетното проучване може да се включите до 06.08.2020 г.на следния адрес:

 

12-те принципа за добро демократично управление и поставяне на гражданите в центъра на всички демократични институции и процеси са:

1) Честно провеждане, представителност и обществено участие по време на избори;

2) Отзивчивост;

3) Ефикасност и ефективност;

4) Откритост и прозрачност;

5) Върховенство на закона;

6) Етично поведение;

7) Компетентност и капацитет;

8) Иновации и отвореност за промени;

9) Устойчивост и дългосрочна ориентация;

10) Стабилно финансово управление;

11) Човешки права, културно разнообразие и социално единство;

12) Отчетност.