Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България е отправил покана към Община Ловеч за участие в Петата процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво, обявена от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. По въпроса ще трябва да се произнесат общинските съветници на Ловеч на редовната сесия на 30 април 2020 г.

Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво е сертификат за качество на цялостното управление в общините, което се оценява по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа, валидни за всички държави членки на ЕС. С него се удостоверява, че дадена община отговаря на европейските стандарти за качество на управлението на местно ниво. Приемането и прилагането на 12-те принципа за добро демократично управление от общините гарантира ефективно и ефикасно планиране и управление на местни политики и мерки в полза на гражданите, различните социални групи и бизнеса.

Принципите са:

1) Честно провеждане, представителност и обществено участие по време на избори;

2) Отзивчивост;

3) Ефикасност и ефективност;

4) Откритост и прозрачност;

5) Върховенство на закона;

6) Етично поведение;

7) Компетентност и капацитет;

8) Иновации и отвореност за промени;

9) Устойчивост и дългосрочна ориентация;

10) Стабилно финансово управление;

11) Човешки права, културно разнообразие и социално единство;

12) Отчетност.

Призът се връчва на местни власти, доказали прилагането им в своята ежедневна работа.

В тази връзка кметът Корнелия Маринова е внесла предложение от две точки:

1. Община Ловеч приема 12-те принципа за добро демократично управление на Съвета на Европа и се ангажира да продължи да ги прилага в дейността си.

2. Общински съвет – Ловеч дава съгласието си за участие на Община Ловеч в Петата процедура по присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво.