Таня Тинчева: Приходите от услуги се отчитат на Общината, приходи от стоки се отчитат, отбелязвам, отчитат на доставчиците!

Павлин Иванов (видео в края на текста, автор oblasta.com)

Уважаеми читатели на “Ловеч днес”, публикувах прессъобщението на Община Ловеч по повод вчерашната пресконференция на кмета Корнелия Маринова относно конфликтите с БД “Обредни дейности”. Естествено, от прессъобщението не разбрахте, че е имало въпроси към кмета, Председателя на Общински съвет Ловеч Петър Цолов и шефката на Бюджетна дейност “Обреди” Таня Тинчева. Точно заради манипулативно поднесената информация от ПР-те на кмета Маринова, публикувах и пълен запис на пресконференцията. От видеото се вижда, че случилото се е доста по-различно от ПР-ското съобщение.

Тъй като вече сте запознати в цялост с това, което Община Ловеч имаше да каже, днес ще обърна внимание на въпросите, които зададохме и на … така да кажем, отговорите, които объркаха “концептуално” даващите пресконферениця представители на местното самоуправление.

Един от главните въпроси е:

Извършва ли Община Ловеч, чрез бюджетната си дейност “Обреди” нерегламентирана стопанска дейност?

Най-добре описа процедура Таня Тинчева. Във видеото се вижда, че повторих нейните думи и описания и помолих за потвърждение, което шефката на БД “Обреди” направи. Ето и схемата търговската част от тази история.

Имате починал близък. Отивате в БД “Обреди”. Те ви предлагат ковчези и тъй наречените “траурни стоки”. Плащате в левове в брой и получавате фактура с касова бележка. На фактурата за издател стои името на Община Ловеч.

На моя констатация: Вие продавате ковчези и траурни стоки, като издавате фактура и касова бележка, има и ДДС. В закона за Общинската собственост изрично е записано, че Общината може да извършва стопанска (търговска) дейност единствено по два начина:

  1. Чрез общинско предприятие
  2. Чрез фирма, в която Общината има участие.

Бюджетната дейност не попада в тези две категории и не може да извършва стопанска дейност.

Таня Тинчева отговаря: Ние нито КУПУВАМЕ, нито ПРОДАВАМЕ! Ние предоставяме.

Павлин Иванов: Г-н Цолов, кой е този закон, който третира и има такъв термин “предоставяне” на стока.

Таня Тинчева: Това е особен вид сделка. Ние сме посредници.

Петър Цолов, Председател на Общински съвет Ловеч и адвокат: Предоставяне на стока е, в смисъл, някаква посредническа дейност, без да получат печалба от това.

Таня Тинчева: Ние сме посредници.

Павлин Иванов: Кой фактурира?

Петър Цолов:  На едровата цена, на която се доставя ..

Павлин Иванов: Търговският закон не казва на каква цена се продава, за да се определи дали това е търговска дейност. Като юрист, знаете какво е търговска дейност. Може да продаваш на загуба, на нула или на печалба.

Въпроса е следния: Извършва ли незаконна стопанска дейност Община Ловеч, чрез бюджетната си дейност “Обреди”?

Таня Тинчева: Категорично не!

Петър Цолов: Аз не съм толкова запознат с тяхната счетоводна документация

Павлин Иванов: Те издават фактури с ДДС и касови бележки, купуват стоки и продават стоки.

Корнелия Маринова: Не купуват и не продават.

Павлин Иванов: Няма термин предоставят срещу заплащане.

Корнелия Маринова: Това е проверявано многократно.

Петър Цолов: Ако сумата не остава при тях, значи сделката не е в тяхна полза. Това е чисто теоретично.

Павлин Иванов: Нали знаете, че има търговска практика за продаване на цена под себестойност и те се казва “дъмпинг”?

Корнелия Маринова: Те НЕ продават. Не продават. Докажете го това!

Таня Тинчева: Има особен вид сделки и тези сделки са описани в Закона за ДДС. Значи, ние работим от свое име, за чужда сметка. БД “Обреди” няма свои собствени приходи. Приходите от услуги се отчитат на Общината, приходи от стоки се отчитат, отбелязвам, отчитат на доставчиците!

Значи, снабдяваме за 50 лв., продаваме за 50 лв., т.е. отчитаме 50 лв. (бел. Р. – на доставчика на стоките!)

Павлин Иванов: Т.е. вие, на територията на община Ловеч (сградата на БД “Обреди” е общинска), правите бизнеса на частна фирма?

Таня Тинчева: Не, не е така.

Павлин Иванов: Е, как не е така! Продавате техните неща …

Таня Тинчева: В момента ме провокирате!

Павлин Иванов: Може ли да изясним просто технологично, какъв е процеса. Г-жа Тинчева казва следното. От някъде купувате ковчези, траурни стоки ..

Таня Тинчева и Корнелия Маринова в хор: Не, не купуваме!

Таня Тинчева: Купуването е когато се вадят пари и се плаща стоката. Това е купуване.

Павлин Иванов: А какво правите всъщност?

Таня Тинчева: Стоката ни се доставя. Тя е на отговорно пазене в складовете на БД “Обреди”.

Павлин Иванов: От кого се доставя?

Таня Тинчева: От доставчици, производители.

Павлин Иванов: Как избирате от кого да се снабдявате?

Таня Тинчева: Ще ви кажа как избирам! Който е съгласен да ми предоставя стока на консигнация! Защото не всеки е съгласен.

Павлин Иванов: Вие сте Община!  Не може така. Трябва да има процедура за това.

Таня Тинчева: Може! Закона го разрешава!

Павлин Иванов: Нека да обобщя, дали съм разбрал правилно, тъй като заглавието ми ще бъде: Общината е посредник при продажба на ковчези и траурни стоки

Корнелия Маринова: Това са глупости, най-откровено!

Павлин Иванов: Глупости може да говорите в къщи или на вашите приятели.

Г-жа Тинчева казва, че не продавате нищо, а един вид, близките на починалите идват в офиса на БД “Обреди”, взимат някакви траурни стоки и ковчези, които същевременно са собственост на някаква частна фирма, избрана по неясен начин. Правилно ли съм разбрал?

Таня Тинчева: Общо взето така е.

Павлин Иванов: Много ви благодаря!

От този диалог става ясно следното, документира чрез видео и звук:

Община Ловеч, чрез БД “Обреди” държи на отговорно пазене траурни стоки и ковчези на неясно коя и как избрана частна фирма.

Траурните стоки и ковчезите са дадени на консигнация.

Когато дойде клиент в БД “Обредни дейности”, те му “предоставят” тези траурни стоки и ковчези.

За да получат пари, те, от името на Община Ловеч издават касова бележка и фактура за ковчезите и траурните стоки.

Получените пари не ги плащат на доставчика, а ги отчитат на него. (не става ясно каква е тази процедура, която обаче не е купуване)

Според БД “Обреди” и Председателя на Общински съвет Пепо Цолов, юрист с голям стаж, траурните стоки и ковчезите се “предоставят” на клиентите, но това не е продажба.

БД “Обреди” предоставят стоките на същите цени, на които им ги дава доставчика (без да има купуване).

БД “Обреди”, по думите на Таня Тинчева е посредник. Посредник между частна фирма и клиентите. За посредническата си дейност, бюджетната дейност не взима пари.

Бюджетната дейност има разходи за ток, заплати, консумативи, които се покриват от бюджета, тъй като “Обреди” разботи, по техните думи, без надценка.

Така, де факто Община Ловеч, чрез бюджетната си дейност “Обреди”, в ролята си на посредник облагодетелства неизвестни частни фирми, като продава техни стоки на осигурен пазар, без никакви разходи за частните фирми.

Според кмета Корнелия Маринова и шефката на “БД Обреди” това не е търговска дейност, те нито купуват, нито продават стоки или ковчези. И всичко това е проверявано, съгласувано и те са убедени, че е напълно законно.

Хубаво е Сметна палата, НАП, АДФИ, Икономическа полиция, Прокуратура, да направят пълна, задълбочена и обективна проверка и да обявят има ли престъпление или нарушение.

 

В продължението, ще може да се запознаете с цените, по които работи БД „Обреди“, разходноориентирания подход и други интересни тези на кмета Маринова и нейния екип.