Павлин Иванов

Община Ловеч ще ползва 5 стотинки търговска отстъпка за близо 150 000 литра горива. Такава отстъпка ползва всеки гражданин с карта, на всяка бензиностанция, дори и за зареждане само на 5 литра гориво!

Община Ловеч е стартирала на 29 ноември 2021 г. и вече завършила със сключването на договор за доставка от 22.12.2021 г., странна обществена поръчка. Администрацията на Маринова е избрала да купи необходимите за автомобилите й горива за 2 години напред, чрез процедурата „Договаряне без публикуване на обявление за поръчка“, а сделката минава през посредник на Софийската стокова борса.

Прогнозната стойност без ДДС на поръчката е 517 734,16 лв. Сделката е за следващите 2 години.

Договорът по сделката е публикуван в документацията по обществената поръчка и от него става ясно:

  • Община Ловеч купува прогнозното количество от 75 000 л. бензин А95, 170 100 л. дизел и 23 000 литра пропан-бутан
  • Община Ловеч ще плаща за горивата по цени на колонка, но с отстъпка
  • Община Ловеч ще получава за целия период само 5 стотинки отстъпка на литър бензин или дизел от „ПЕТРОЛ“ АД. Пропан-бутанът ще има 2 стотинки търговска отстъпка
  • Автомобилите ще бъдат зареждане на колонки на веригата, чрез карти
  • Срокът на договора е от 11.01.2022 г. и е за две календарни години или до изчерпване на договорените количества

Редно е да поставим няколко въпроса:

  1. Смята ли ръководството на Община Ловеч, че при тези високи цени на горива, особено в град Ловеч, това е добра сделка?
  2. Смята ли ръководството на Община Ловеч, че е едно и също да заредиш 5 литра гориво и 250 000 литра гориво? Защо тогава получава 5 стотинки отстъпка, колко всеки един шофьор със своята карта?
  3. Смята ли ръководството на Община Ловеч, че е защитило общественият интерес и умно изразходва парите на данъкоплатците, още повече за такъв срок – 2 години.
  4. Има ли финансист в Община Ловеч, който да има минималната обща култура и способността да извършва прости аритметични действия, за да обясни, че това е лоша сделка, ощетяваща отново жителите на община Ловеч?
  5. Изглежда ли съмнителна тази процедура и постигнатата сделка? Честно?

Кметът на община Ловеч от близо 2 години не дава брифинги, пресконференции, сърди се на различни медии и е затъмила до крайност декларираното от нея желание за публичност и прозрачност на своето управление. Изключения правят единствено наградите дадени на Маринова, в голяма част връчени от медии, на които тя е плащала с парите на данъкоплатците за различни „медийни“ услуги.

И тъй като няма да има отговор от страна на администрацията, дано поне някоя структура с контролни или разследващи функции обърне внимание.

Публикуваният договор може да изтеглите от ТУК