werms406131На 7 и 8 юни представители на Дирекция „Проекти, програми и инвестиции” в община Ловеч ще вземат участие в 7-ата среща на Европейската мрежа на местата на мира, която ще се състои в гр. Вермсдорф, Германия. Поканата е на Асоциация „Замък Хубертусбург” – един от учредителите на мрежата.

Община Ловеч е поканена да се включи в проекта предвид факта, че под стените на Средновековната крепост „Хисаря” през 1187 г. е сключен мирен договор с Византия, по силата на който се признава независимостта на България и се полагат основите на Второто българско царство.

Диверсификацията на туристическите продукти в Европа е повод за загриженост на Европейската комисия през последните години като начин за борба със сезонността на съществуващите продукти. Сред новите продукти са подчертани тези, които ще допринесат за подобряване на европейската идентичност чрез своята култура и традиции.

В документа за приоритетите за 2012/2013 г. на Програмата “Tourism Task Force”, по която се работи в Европейския парламент, се отбелязва, че културните пътища и маршрути са важно средство в подкрепа на диверсификацията, тъй като “изтъкването на разнообразието и богатството на културата в Европа и свързването чрез маршрути може да допринесат за нейното единство и оттам за смекчаване на негативното влияние на сезонността “ и следователно се застъпва за създаването на нови туристически пътища и маршрути в Европа, давайки като пример “Мир и Културен туризъм”.

Проектът се ръководи от Асоциацията на Европейската мрежа „Места на мира“ (ENPP), създадена през 2010 г., която в момента се състои от публични и частни организации от 9 европейски страни  – Германия, Португалия, Холандия, Испания, Словакия, Унгария, България, Хърватска и Турция.

Решението за създаването на този нов маршрут беше взето на 6-ата среща ENPP, проведена през юни 2012 г. в хърватския град Задар, и нейното развитие се основава на създаването на местни протоколи начело с членовете на ENPP, след като бяха подписани в тази първа фаза 7 протокола, включващи повече от 40 публични и частни организации като общини, университети, неправителствени организации и туроператори.

Срещата във Вермсдорф съвпада с честването на 250 години от подписването на мира в замъка Хубертусбург, където на 25 февруари 1763 г. завършва една от най-кървавите войни на територията на Европа – Седемгодишната война.

По време на срещата ще бъдат проведени дискусии в подкрепа на проекта „Маршрут: места на мира”, ще бъде организирана изложба „Прозорец към мира” в чест на 250-годишнината от подписването на договора за мир в Хубертусбург, среща с кмета на града и представители на политическите, социалните и бизнес среди.

За повече информация по проекта посетете официалната страница www.placesofpeace.eu.