obs3009162Да се прекрати оказването на финансова подкрепа на адвокатите, които водят делата във връзка с наложената финансова корекция по проект „Подобряване на физическа и жизнена градска среда в Община Ловеч“, решиха днес общинските съветници в Ловеч.

Цялостното решение бе прието със 17 гласа „За“,, десет „Против“ и три „Въздържал се“.

Преди това бе отхвърлена точка 2 от предложението  –  да се инициира процедура по сключване на писмен договор в размер на 48 000 лева с ДДС (по 24 000 лева с ДДС на инстанция) за оказване на адвокатска правна помощ във връзка с корекцията. Така на практика общинските съветници решиха да не продължава съдебната сага, тъй като изгледите за успех са минимални. За направеното досега и за противоречивата съдебна практика у нас говори адвокат  Георги Атанасов, който заедно с колегата Савина Михайлова – Големинова е поел правния казус още в предишния мандат на ОбС.

Както е известно, Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС (ОСЕС) установи отклонения по поръчките и изпрати сигнал за нередност на УО на ОПРР. Наложена е финансова корекция от 10 % от стойността на проекта  – тоест 788 509,24 лева.

Въпреки че съдът отменя индивидуалния административен акт, с който е извършено прихващането на горната сума, той не отменя първоначалния акт, с който се установява по основание  и размер финансовата корекция. Всичко това вкарва Община Ловеч в нови плащания без да има никакъв изглед да се спечели делото в крайна сметка. Позиция да не се продължава безсмислената съдебна битка изказа и кметът на Общината Корнелия Маринова.

Опозицията в лицето на общинския съветник Минчо Казанджиев реагира с думите: „Това е пораженска политика, така губим много пари“.

В края на днешната сесия председателят на ОбС Петър Цолов обяви, че свиква редовното двадесето заседание чак през ноември, тъй като залата ще бъде заета за изборите. При необходимост е възможно да се свика кратка сесия, но в друга зала. Засега датата на сесията е 24 ноември (четвъртък), а началният час е 10.00.

В проекто-дневния ред са включени точки като определяне обема на годишно ползване на дървесина от общински гори  през 2017 г., приемане на Програма за управление на Покрития мост, приемане на Културен календар за 2017 г. и други.

Заседанията на постоянните комисии са на 15 и 16 ноември, а председателският съвет – на 10 ноември.