Обществено-консултативният съвет по училищни политики (ОКСУП) към Областния управител на област Ловеч отбеляза Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия (ПТП). Събитието се проведе вчера в Тетевен, Троян, Луковит и Ловеч, като бяха реализирани различни дейности – решаване на казуси, свързани с правилата за движение по пътищата, раздаване на информационни материали, флаери и брошури, пускане на балони в небето в памет на жертвите на ПТП, обучение, свързано с безопасността на движението, от служители от РУ на МВР в област Ловеч.

Инициативата е част от плана за дейността на Консултативния съвет и се провежда с подкрепата и партньорството на Областната администрация, Регионалното управление на образованието (РУО) и Областната дирекция на МВР.

„Призовавам всички участници в движението да бъдат отговорни към себе си и другите. Да бъдат внимателни, предвидими шофьори или пешеходци. По този начин ще се предотвратят много конфликтни ситуации по пътищата“, коментира областният управител  Виктор Стойчев.

И кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, която откри събитието там, прикани „да бъдем по-внимателни и съобразителни на пътя, всички ние носим отговорност и трябва да сме разумни, защото секунда невнимание може да промени много човешки съдби“. Тя отправи призив към всички да подобрим пътната си култура.

„Отговорността за опазване живота и здравето на учениците и младите хора е на нас – институциите. С отбелязването на този ден си даваме равносметка, че пътнотранспортният травматизъм не е просто статистика, а редица човешки съдби, многото от които унищожени заради поемането на ненужен риск, управлението с несъобразена скорост, разсеяност и грешка на пътя“, каза и началникът на РУО Иваничка Буровска. Тя благодари на младите хора от ОКСУП за желанието, позитивизма и енергията да работят в полза на обществото.