На заседание днес Обществено-консултативният съвет за училищни политики към областния управител избра свое ръководство. Председател е инициаторът за създаването му Йохан Георгиев, председател на ученическия съвет в СУ „Георги Бенковски“ – Тетевен. Зам.-председатели са Анна Бешировска от ППМГ – Ловеч, и Дамян Вахнянски от СУ „Васил Левски“ – с. Черни Осъм, и секретар Калоян Янков от СУ „Васил Левски“ – Априлци.

Обществено-консултативният съвет бе учреден през октомври от представители на ученическите съвети в осем средни училища в област Ловеч – СУ „Васил Левски“ – Априлци, ППМГ – Ловеч, ПЕГ „Екзарх Йосиф І“ – Ловеч, НПГГСД „Сава Младенов“ – Тетевен, НУПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян, СУ „Васил Левски“ – Троян, СУ „Васил Левски“ – с. Черни Осъм, и СУ „Васил Левски“ – Ябланица. По-късно към инициативата се присъедини и НПГВМ „Проф. Димитър Димов“ – Ловеч.

На заседанието днес младите хора утвърдиха и правилника за дейността на съвета. Той е независима доброволна организация, демократична, нерелигиозна и политически независима. Обединение е на ученическите съвети от училищата в областта и представителен орган на учениците. Изграждането му е отговор на нуждата от обединяване, демократизиране и уреждане на отношенията между представителите на училищата – председатели на ученически съвети, за осъществяване на взаимодействие между тях и публичната власт, както и за ефективно решаване на младежките политики.

В Обществено-консултативния съвет за училищни политики членуват по двама представители от ученическите съвети в училищата в област Ловеч, упълномощени от съответното училище. Асоциирани членове са двама представители на областната администрация, един представител на Районното управление по образованието и един педагогически специалист от всяко училище.

Днес бе приет и планът за дейността на съвета през учебната 2022/2023 г. Сред тях са изработване на видеопослание по случай коледно-новогодишните празници и организиране на великденски базар с благотворителна кауза, провеждане на ученически обмен, обучение по работа в екип и комуникация с практически занятия, провеждане на Ден на отворените врати в областната администрация и Ден на спорта.

Мандатът на обществено-консултативния съвет по училищни политики към областния управител е една година. Член може да бъде всеки ученически съвет в училищата от област Ловеч.