Днес, малко преди планираната в Галерия „Серякова къща“ презентация на тема „Керамиката в поезията на Омар Хаям”, представители на общинска администрация имаха възможност да проведат ползотворна работна среща с първия секретар по въпросите на културата към посолството на Ислямска република Иран у нас – г-н Абдулреза Аббаси, който е и директор на Иранския културен център.

Бяха обсъдени перспективи за изграждане на пълноценно културно партньорство между Троян и ирански градове, които са средища на прочутата персийска керамика, готовността на Иранския културен център да посредничи за организацията на съвместен занаятчийски пленер в Троян, както и представяне на български и ирански документални филми, посветени на занаятчийските традиции.

През есента на 2022 г. ще бъдат отбелязани 125 години от установяването на дипломатически отношения между Иран и България, и в тази връзка, г-н Аббаси изрази надежда, че знаковата годишнина може да се превърне в база, върху  която да се изгради един ползотворен културен обмен.

Програмата на г-н Абасси продължи с посещение в троянския Музей на занаятите и НИХЗИ – с. Орешак.

Припомняме, че иранско изкуство няколко пъти е представяно в залите на Националното изложение на художествените занаяти в Орешак и винаги се е радвало на сериозен интерес от страна на публиката. Пътят за реализиране на съвместни инициативи остава открит и в най-скоро време се надяваме да имаме възможност да информираме за предстоящо съвместно събитие.