На днешния ден, преди 76 години, не само е избита представителна част от българската интелигенция, но е направен опит да бъде смачкано всяко различно мнение от диктата на организираните тълпи, изискващи смърт. Да бъде смачкан всеки, който може да бъде враг на бъдещото окупационно управление на България от СССР и БКП. Върхът на демагогията е наричането на трибунала, осъдил цвета на българската нация, “народен съд“.

Тази демагогия не успя да пречупи свободния дух и въпреки диктатурата, концентрационните лагери, смъртните присъди и всесилната за времето си Държавна сигурност, първи февруари не е ден, в който отбелязваме престъпленията на БКП, а е Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма!

Въпреки страха и репресиите, силата на свободния дух винаги побеждава. Защото съзидателната енергия се възпроизвежда във всяко следващо поколение.

Така е винаги!

А днес страната ни е равноправен член на НАТО и Европейския съюз и това е заветът на тези, които с цената на живота си платиха правото си да отстояват своите, а днес – и нашите идеали за демокрация и плурализъм!

Нека да си спомним за тези, които дадоха живота си, за да живеем в демокрация!