Предстоящото дванадесето издание на инициативата „Да изчистим България заедно“ ще бъде под надслов „Да преобърнем играта“ и ще се проведе на 14 септември 2024 г., когато отново доброволци, компании и неправителствени организации от цялата страна, ще обединят усилия за подобряване на средата, в която живеем в името на каузата за една по-чиста България.

Тази година фокусът на традиционните акции по почистване ще падне върху едни от най-застрашените природни обекти – водните басейни.

Областна администрация Ловеч ще се включи в тазгодишната кампания с почистване поречието на река Осъм в урбанизираната територия на гр. Ловеч. Институции и по-голямата част от общините в областта ще участват в инициативата.

Община Априлци ще почиства поречията на реките Видима и Острешка, община Троян – централната градска част на река Бели Осъм, а община Угърчин – всички дерета, речни корита и прилежащите им площи. Община Ловеч е определила за почистване крайбрежната ивица на река Осъм в рамките на града и междублокови пространства в жилищните квартали на територията на гр. Ловеч, община Тетевен ще почиства част от речното корито на река Бели Вит в централната градска част на гр. Тетевен, част от речното корито на река Козница, зелени площи около МБАЛ – Тетевен, местност „Богоя“, крайпътни ивици по пътя с. Рибарица – с. Шипково. Община Ябланица ще почиства път и екопътеки в местност „Драгоица“, около градски парк и в селата към общината са определени множество места за почистване.

В рамките на проведените до момента издания на „Да изчистим България заедно“ близо 3 102 000 доброволци са гласували доверие на инициативата. Заедно те са събрали близо 100 хил. тона отпадъци и са почистили 28 800 нерегламентирани сметища и замърсени зони в цялата страна. По данни на световната организация Let’s Do It World, всеки 10 тона почистени отпадъци с доброволчески труд спестяват 22 млн. евро и 3 години работа на институциите. World Cleanup Day се провежда под патронажа на Европейския парламент и е част от календара на ООН.