Областният управител Георги Терзийски участва в откриването на паметник на загиналите жители на с. Йоглав в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Той е изграден по инициатива на родолюбиви българи от селото, обединени в Инициативен комитет.

От днес в област Ловеч войнишките паметници са с един повече. Идеята за неговото изграждане е отдавна, преписката е минала през няколко областни управители, но финалът дойде в моя мандат – на 21 ноември 2017 г. След поредното настояване от страна на Областен управител с постановление на МС от 16 ноември 2017 г. бяха одобрени 7000 лв за изграждането му. И така идеята на родолюбиви хора, заявили искане в село Йоглав да има паметник на загиналите във войните негови жители, завърши успех.

Държавата осигури средства чрез Министерство на отбраната и паметникът е готов и от днес ще е място за преклонение пред подвига и саможертвата на загиналите във войните йоглавчани. Днес ще отдадем почит и ще заявим с гордост, че сме потомци на много мъже и жени, отдали живота си, за да сме силни ние, за да живеем достойно, да не забравяме своите корени“, каза в словото си Терзийски. Той се спря на исторически факти, описани в краеведската книга на Димитър Митев, един от инициаторите за изграждането на паметника – „Йоглав-Минало и настояще“.

Наш дълг е да съхраним в паметта си подвига и саможертвата на тези достойни българи, паднали за свободата на Родината. Да сведем глави пред онези, които са изпълнили своя дълг, посявайки костите си по бойните полета, подчерта областният управител. Нека този паметник да ни напомня за героизма на падналите в битка и тяхната любов към род и Родина, да разказва на поколения напред, че е имало достойни хора, които са опазвали честта на Родината, за да живеем в мир, каза още Терзийски в словото си.

„Имената на падналите герои са изписани. Остава ние да изпълним нашия дълг – да не допуснем годините да ги заличат, а времето да изтрие спомена. Тези имена, изписани на паметника, са ярък пример за себеотрицание в името на България. Нека ние, потомците на загиналите във войните за свободата на България, да бъдем достойни граждани, да съхраним спомена за героичното минало и да работим за бъдещето на нашата родина“, призова още Георги Терзийски.

На новооткрития паметник бяха поднесени с венци и цветя на признателност към подвига на загиналите във войните жители на с. Йоглав.