Предложение за законодателни промени с цел повишаване ефективността при управление и разпореждане с имоти държавна собственост изпрати до министъра на регионалното развитие и благоустройството и до главния секретар на Министерския съвет областният управител инж. Светослав Славчев. Още с встъпването си в длъжност през август той назначи комисия, която извърши преглед на сключените и действащите договори за отдаване под наем на имоти държавна собственост със страна областна администрация – Ловеч. Констатирани са редица практически затруднения, които мотивираха областния управител да предложи изменение и допълнение на Закона за държавната собственост и правилника за неговото прилагане.

Кои са основните проблеми, очертани в доклада на комисията. Областните администрации управляват имоти с отпаднала необходимост от различни ведомства, без да е предвиден допълнителен финансов и човешки ресурс за охрана, ремонт и поддръжка. Липсват средства за поддържане и текущ ремонт на сградите държавна собственост, изпълняващи основни обществени функции, както и на тези със статут на недвижима културна ценност от национално значение. Имотите държавна собственост често са в лошо състояние, а освен липса на средства са и тежки процедурите за реконструкция или ремонт. Недоброто състояние прави тези имоти неконкурентноспособни при предлагането под наем. За наемателите пък липсва възможност да извършват основни ремонти за сметка на наемите. В закона не е предвидено и краткосрочно възмездно отдаване под наем на имоти частна държавна собственост – заседателни зали, части от сгради, терени, в т. ч. почасово отдаване под наем на помещения за семинари, рекламни кампании и пр. Липсва законов регламент за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани и така се стига до трайно установяване за продължителен период на такива временни съоръжения. Липсват правила за управлението и ползването на обектите за спортно-туристическа дейност – някои хижи, заслони, туристически спални са предоставени за ползване на БТС с постановление на Министерския съвет още от 1957 г., за други няма съставени актове за държавна собственост преди влизане в сила на действащия Закон за държавна собственост, липсват и документи за изграждането им.

С оглед на посочените проблеми областният управител предлага да бъдат обсъдени някои опции за законодателни промени. Да се регламентира възможността за краткосрочно възмездно отдаване под наем на имоти частна държавна собственост. Да бъде унифициран режимът за отдаване под наем на имоти държавна собственост – публична и частна, сега части от имоти публична държавна собственост може да бъдат отдавани под наем само чрез търг. Необходимо е да се разшири кръгът на субектите, на които да се предоставят за управление имоти публична държавна собственост, като освен за общините се предвиди тази възможност и за други субекти – регионални музеи, библиотеки, театри. Продажбата на имоти частна държавна собственост се извършва от областния управител за имоти с данъчна оценка до 10 хил. лв, предложението е стойността да стане до 100 хил. лв, както и да се предвиди 20% от продажната цена да остава в областните администрации за поддържане на имотите държавна собственост. Да се увеличи от 5 на 10 години срокът за реализиране на намеренията на общините за имоти, предоставени безвъзмездно в тяхна собственост (сега след изтичане на петгодишния срок и нереализиране на намеренията общините следва да прехвърлят собствеността върху имота на държавата). Да се възобнови инициативата за създаване на Закон за пещерите, с който да се уредят въпросите по отношение на собствеността, управлението и ползването им, и на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани. Да се уредят принципно въпросите по отношение на собствеността, управлението и ползването на хижите в България.

Според областния управител стопанисването на имотите държавна собственост изисква обстоен анализ и предприемане на мерки, ориентирани към изграждането на цялостна стратегия за тяхното ефективно и ефикасно управление.