Междуведомствена работна група за координация на дейностите по настаняване, осигуряване на здравно, социално и интеграционно обслужване на украинските граждани, настанени на територията на област Ловеч, създаде със заповед областният управител. Неин ръководител е инж. Светослав Славчев, а членове са представители на МВР, регионалната дирекция „Социално подпомагане“, Центъра за спешна медицинска помощ, Регионалната здравна инспекция, Регионалното управление на образованието, Регионалната служба по заетостта, БЧК, общините и областната администрация. Това се прави във връзка с променените в края на януари условия и ред по някои точки от програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България.

Така преместването от едно място за настаняване в друго на лица с временна закрила става със заявление от лицето, извършващо дейност в обекта – категоризирано или регистрирано място за настаняване, подадено чрез областния управител до националния оперативен щаб, пак чрез него се подава и заявлението за приемане на условията на програмата от приемащата страна. Заявленията областният управител от своя страна изпраща с мотивирано предложение на националния оперативен щаб, чиято работна група по настаняването взема решение за преместването.

Днес междуведомствената група проведе своя първа работна среща. На нея бяха обсъдени трудностите, с които институциите са се сблъскали досега в процеса, както и бъдещото си взаимодействие. Поискано бе да бъдат изяснени редът за регистриране на новодошли украински граждани в районните управления – писмо в тази връзка ще изпрати областният управител до директора на областната дирекция на МВР, както и начинът на координация между общините и дирекция „Миграция“, за да се знае във всеки момент колко украински граждани пребивават на територията на областта.

На срещата стана ясно, че към момента в област Ловеч няма новодошли украински граждани, бягащи от военните действия. По данни на общините в Тетевен има настанени 92-ма (във военно-почивния комплекс в Рибарица), в Троян – 36-ма, от които 9 в хотели, в Ловеч – 10 в хотели, в Луковит две семейства са приютени от свои близки, в останалите общини няма украинци. От Регионалната служба по заетостта съобщиха, че до момента са подадени заявления за работа за Ловеч и Троян, има само четири активни регистрации на украинци в бюрата по труда. За прием в образователните институции са подадени 37 заявления, информираха от Регионалното управление на образованието, сега посещават детски градини на територията на областта 11 украински деца, а училище – 16. От дирекциите „Социално подпомагане“ са предоставени 335 ваучера от 100 лв за покриване на неотложни нужди от храна, дрехи, училищни пособия, хигиенни материали и други продукти от магазинната мрежа.