Днес в Областна администрация Ловеч се проведе работна среща за създаване на оптимална организация на работата по произвеждане на изборите за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители на 09 юни 2024 г.

В срещата взеха участие директорите на областната дирекция на МВР – старши комисар Дончо Манов, на териториалната дирекция „Национална сигурност“ – Христо Христов,  на „Информационно обслужване“, клон Ловеч – Мариан Стоянов, на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен инспектор Петър Петров и Росица Димитрова – председател на Районната избирателна комисия (РИК), както и служители и експерти. Всички ангажирани в изборния процес институции заявиха пълна готовност за провеждане на изборите и добра координация помежду си.

Областният управител Дора Стоянова изтъкна, че остават 23 дни до изборите и организационно-техническата работа по обезпечаване на изборния процес от страна на областната администрация върви по график и в срок. Обезпечена е работата на Районната избирателна комисия (РИК), като се осъществява всекидневна подкрепа, утвърден е съставът на техническия екип към областната администрация с плана му за действие, определени са служителите, които отговарят за получаване на централизирано осигуряваните книжа и материали, упълномощени са служителите за получаване на изборните книжа. До сега са пристигнали удостоверенията за гласуване на друго място и вече са предадени на общините. Предстои отпечатване на Методически указания на ЦИК за работа на секционните избирателни комисии и бланки – чернови за отчитане на преференции в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, в съответствие с предстоящите решения на ЦИК, както и изготвяне на план за действие от страна на областната администрация за деня на вота с определяне на дежурни служители и техните задължения.

Институциите докладваха, че навсякъде са сформирани щабове и изготвени планове за работа, утвърдени са графици за дежурства на служителите, уточнени са нужните допълнителни сили, проверени са автомобилите, подсигурени са агрегати при проблеми с електрозахранването.

Предстои доставка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирана демо версия за предстоящия вот, които по график ще бъдат предоставяни на жителите на населените места в област Ловеч със секции с машинно гласуване.

Всички участници в срещата заедно заявиха готовността си за организирането на честни и прозрачни избори за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители. Това е основната ни задача, подчерта областният управител.