Втори, по-многоброен протест на собственици на заведения и граждани срещу срещу зелените сертификати и високите цени на електроенергията се проведе днес в Ловеч, пред сградата на Областна администрация. Протестът се организира от Сдружението на ресторантьорите, хотелиерите и питиепродавците “Мелта” в Ловеч, откъдето обявиха, че сред исканията им са да бъде признат тестът за антитела, държавата да осигури безплатни тестове и изискванията за зелен сертификат да важат за всички граждани.
Част от протестиращите заявиха, че ваксинирането е личен избор, с новите мерки срещу COVID-19 са ограничени правата им на работа, никой не влиза в заведенията им, цената на електроенергията е твърде висока и са обречени на фалит. Тя заявиха, че е трябвало да се ваксинират първо държавните служители.
Протестиращите поискаха среща с областния управител на Ловеч Светослав Славчев, който излезе да разговаря с тях.

Знам затрудненията ви, разбирам притесненията ви и уверявам, че държавата търси решения. Това заяви областният управител инж. Светослав Славчев. Той излезе заедно със зам.-областния управител Милко Недялков сред протестиращите и отговори на въпросите им.

„Заставам зад вашите искания и изцяло подкрепям вашите желания – обяви областният управител. – Ние сме поставени пред заложени капани във времето от определени кръгове, управлявали държавата преди нас. Министерски съвет прави необходимото, за смекчи тази криза, която тепърва ще посрещаме в предстоящата зима, и да защити бизнеса“. Инж. Славчев добави, че е отворен за разговори, както и да придвижи исканията на протестиращите към правителството и съответните министерства.

Въведените мерки срещу COVID-19 според него са единственият начин да бъде ограничено това заразно заболяване и да бъдат запазени животът и здравето на хората. Протестиращите поискаха изискванията за зелен сертификат да важат за всички граждани и държавните служители първи да се ваксинират. На въпроса защо в сградите на администрацията и на всички институции няма изискване за достъп със зелен сертификат, а в заведенията и моловете – да, инж. Славчев отговори: „Това е изцяло в прерогативите на министъра на здравеопазването. Аз разбирам вашите притеснения и напълно подкрепям становището ви да бъде решено еднакво за всички.“