Деца и младежи, настанени в резидентни услуги в Ловеч, прие днес областният управител. Срещата е по годишната програма за формиране на умения за независим живот, по която работи Центърът за обществена подкрепа „Слънце“ към Сдружение за граждански инициативи – Ловеч. Провеждат се обучителни модули, като един от тях е запознаване на децата с институциите.

Целта на програмата е да се формират умения и компетентности за самостоятелно справяне и независим живот, както и да се формират индивидуални умения и личностни качества.

На срещата днес областният управител Виктор Стойчев запозна гостите си с дейността на областната администрация, услугите, които предлага на гражданите, и как точно те може да ги ползват. Разказа им за структурите, които се помещават в сградата на областната администрация и за тяхната дейност, както и за всички останали структури на държавната администрация.

Гости на областния управител бяха 13 деца и младежи, ученици от 7. до 11. клас, настанени в центровете за настаняване от семеен тип без увреждания „Лале“ и „Здравец“ и Преходното жилище. Преди това те присъстваха и на откриването на изложбата „Фотодесант“, където видяха и чуха как се изпълнява войнският дълг към родината. Затова и един от важните въпроси, обсъждани със Стойчев, беше какви са условията да станеш войник. Областният управител поясни, че сред най-важните условия е образованието, което е валидно и за работа в други сфери. Той ги прикани да продължат да учат, да участват в извънкласни дейности и спортни активности, да разширяват социалния си кръг. Призова ги да бъдат добри граждани, да спазват правилата, да обичат държавата и семейството си.

От ЦОП посочиха, че въпреки приключващата програма, по която се проведе и днешната среща, те ще продължат контактите с институциите, за да придобият децата и младежите още нови знания за социална интеграция и професионална реализация.