Областният управител приветства организатори, участници и домакини на Фестивала на виното, който днес се провежда в троянското село Орешак. Виктор Стойчев изтъкна значимостта на подобни трансгранични проекти и полезността на средствата от европейските програми за държавите и гражданите. Той изрази подкрепа за местните общности, осъзнали добре, че развитието им е възможно именно чрез партньорства на всички нива.

Фестивалът през целия ден днес протича в експозиционната площ на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства, откри го министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който заяви, че традиционните български храни и вина имат потенциал за високи пазарни успехи.

Събитието се провежда в рамките на трансграничния проект „Открий го! Местното вино“, който се осъществява от Местна инициативна група (МИГ) „Троян, Априлци, Угърчин“. Партньори са и още две местни инициативни групи от България и четири от Румъния – МИГ „Девня – Аксаково“, МИГ „Перущица – Родопи“, МИГ „Colinele Recasului“, МИГ „Tecuci“, МИГ „Podgoria Panciu“, МИГ „Napoca Porolissum“. Целта е представяне на винопроизводството и винената култура на териториите на партньорите за повишаване на тяхната разпознаваемост и привлекателност на национално и международно ниво.

Този първи по рода си в региона фестивал показва внимателно подбрана селекция от вина от България и Румъния. Изложителите представят свои продукти на 25 щанда. Във форума участват 15 винарни, които показват нови и уникални вкусове. Отделно посетителите може да дегустират и местни храни, типични за Балкана, вкусни и чисти.

Програмата на събитието включва разнообразни музикални изпълнения, както и занаятчийски работилници.

Амбицията на организаторите е Троянският край, известен със сливовата ракия, да покаже потенциал и се превърне в нова винена дестинация. Както и да се затвърди като средище на културата и споделени празници.