Областният управител Виктор Стойчев участва днес в честванията за Деня на Съединението в с. Йоглав. Той поднесе цветя на паметника на загиналите във войните за обединението на България.
Стойчев благодари на йоглавчани, че пазят паметта българска, че я развиват и предават на поколенията. Поздрави и Община Ловеч за финансирането на патриотичните проекти на местните общности.
Великата дата в българската история бе ознаменувана с гърмежи на черешови топчета и народни хора. Рецитал изнесоха ученици от Йоглав, а общ хор самодейци от седем читалища (Йоглав, Дойренци, Дренов, Горан, Умаревци, Лисец и Деветаки) – тържествен концерт.
Днешният празник е финалната дейност по проекта на Народно читалище „Пробуда – 1926 г.“ – с. Йоглав – „Съединението от 1885 г. – урок за настоящето и бъдещето“, част от културния календар на Община Ловеч. По проекта са реализирани още среща лектория на деца и ученици с представители на Военния клуб в Ловеч за запознаване с делото отпреди 138 години, прожекция на филми за Съединението, четене на книги, изработване на картонен макет на паметника в Йоглав, рисуване на тема „Сговорна дружите планина повдига“, посещение на Регионалния исторически музей в Пловдив.
Целта на проекта е да се затвърдят и разширят знанията на децата и младежите от Йоглав за историята на Съединението и последващите войни. Да осъзнаят, че Съединението от 1885 г. е урок за настоящето и бъдещето, че съединението прави силата само когато сме сплотени и единни. Затова и, изтъкна секретарят на читалището Еленка Щерева, решихме така да стимулираме младото поколение и цялата местна общност да продължим ежегодната традиция на 6 септември да провеждаме общоселско поклонение и тържествено честване на Съединението пред паметника на загиналите във войните йоглавчани.