Две проверки на регистрациите по настоящ адрес и на подадените заявления за гласуване по настоящ адрес поиска областният управител Виктор Стойчев. Това е разпоредено от министър-председателя и в резултат на доклад на ГДГРАО, според който в страната има множество адреси, на които са регистрирани шест и повече пълнолетни лица, включени в избирателните списъци за изборите на 29 октомври.

Справката за област Ловеч сочи 1384 адреса с регистрирани над шест лица. Регистрации, които надвишават 10% от общия брой население по постоянен адрес, са констатирани основно в четири общини: Ловеч – с. Пресяка, Угърчин – с. Голец, с. Драгана, с. Лесидрен и с. Катунец, Луковит – с. Бежаново и с. Карлуково, и Ябланица – с. Добревци. Проверка на тези регистрации бе извършена днес на работна среща в областната администрация, на която експерти от общините докладваха, че са спазени всички изисквания, гражданите са предоставили изискуемите документи и на практика не са допуснати процесуални нарушения.

До 26 октомври областният управител изиска от общините да предоставят информация за извършена проверка на адреси с регистрирани над 10 лица, като в област Ловеч те са  210.

Проверките се извършват по реда на Закона за гражданската регистрация.