Областният управител Виктор Стойчев поздрави днес Професионалната гимназия по строителство, електротехника и услуги в Тетевен по случай 60-годишнината й. Той приветства училищния колектив за усилията, които полагат, децата да получават професия и да бъдат конкурентни на пазара на труда. На учениците пожела много успехи и ги увери: „Те предстоят!“.

Училището е наследник на Професионалната гимназия по строителство “Баньо Маринов” и Оздравителната професионална гимназия “Иван Вазов”, които през 2009 г. са преобразувани в Професионална гимназия по строителство, електротехника и услуги.

Професионално-техническото училище по сградостроителство е създадено през 1963 г., когато сградостроителният отдел на техникума по горска промишленост се обособява в самостоятелно учебно заведение с две изучавани професии – строител и електромонтьор. Негов патрон става революционерът, сподвижник на Панайот Хитов – Баньо Маринов.

Професионалното училище по сградостроителство започва първата учебна година с 24-има учители и възпитатели и 200 ученици, разпределени в седем паралелки. За изминалите 60 години над 5000 ученици са завършилите тук и придобили професия строител, електромонтьор, аниматор в туризма, сътрудник в малък и среден бизнес, оперативен счетоводител.

Държавният план-прием за тази учебна година в професионалната гимназия (8. клас) включва четири професии: строител, сътрудник в малък и среден бизнес, моделиер-технолог на облекло, техник по транспортна техника. И в момента възпитаниците са 200.

Само ден след професионалния празник на строителя училището отбеляза своята годишнина. Сред гостите бяха в.и.д. кмет на община Тетевен Борис Врабевски, бивши директори и много приятели. Учениците показаха наученото в играта „Вот на доверие“, в която се състезаваха четири отбора от четирите професии – победител стана отбор „Строител“, демонстрираха придобитите умения в правилното провеждане на интервю за работа, в ремонт на транспортна техника, в боядисването, представиха в модно дефиле тоалети, изработени от тях.

Ученици и учители бяха поздравени за това, че градят съвременния облик на училището, съобразен с изискванията на новото време. Директорът Йочка Вълчева посочи, че професионалната гимназия е запазена марка, модел, в който старо и ново вървят в синхрон, и показва духа на вярващия в себе си млад човек. Тя изтъкна, че ще продължат работата за утвърждаване на образованието като най-голяма ценност. И пожела на учениците да носят навсякъде в сърцето си своето училище.

Началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Иваничка Буровска също поздрави колектива на училището и учениците. Гимназията има своето заслужено място в образователната система на област Ловеч и община Тетевен и това е заради многообразието на предлаганите специалности, каза тя. И благодари на учителите за „огромния труд, който полагате не само за професионалната подготовка, която давате на учениците, а и че ги учите на знание и човечност“. Буровска връчи на директора на гимназията почетния знак за РУО за принос в развитието на системата на училищното образование.