„Паролата „Езикова!“ е гаранция за успех. Положили сте много здрави основи, които съм сигурен, че ще продължите да надграждате. Желая ви много успешни следващи випуски! Честит празник!“.

С тези думи се обърна днес на празника на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч, към ученици, учители и гости областният управител Виктор Стойчев. Той връчи на директора Радослав Хитов поздравителен адрес, в който се казва още: „Безспорен факт е, че когато Езиковата чества своя ден, празнува Ловеч. Защото гимназията Ви е мерило за можене, победа и сбъднати мечти. Мечти, родени на хълма, по стъпалата към който са се изкачвали поколения деца. Получили тук не просто знания, а криле и житейска перспектива. Най-искрено Ви поздравявам за съхранената и развита традиция, за неизменните високи постижения, за това, че те за ученици и учители са не просто отлични резултати на изпити и предпоставка за успешна професионална реализация, а вътрешна потребност и кауза.“

Областният управител увери, че училището и занапред ще получава подкрепата на държавата, за която образованието е ключов приоритет. Както вече е известно, правителството осигури финансиране за изграждане на новия учебен корпус по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г., като очакванията са следващата учебна година да се премине изцяло на едносменен режим на обучение.

Стойчев излезе от рамките на институционалността и призна нещо лично – как някога като тийнейджър не се явил на кандидатските изпити за гимназията, защото бил чувал, че са много трудни, но сега направил осъзнатия избор да подтикне дъщеря си да учи точно там.

Днес училището отбелязва 141 години от създаването на Американския колеж в Ловеч и 72 години на езиковата гимназия. Днешните възпитаници разказаха за началото и споделиха посланието на първите: „Пазете традициите, помнете, че нашата гимназия е първата езикова гимназия в България – въплъщение на нашата обич и гордост завинаги!“.

Гости на празника бяха още Ловчанският митрополит Гавриил, председателят на общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, старши експертът в Районното управление на образованието Соня Недкова, големите приятели на гимназията от Франция – семейство Го, както и много бивши възпитаници, носещи Езиковата в сърцето си. Поздравителни адреси изпратиха народният представител Искрен Арабаджиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев, също възпитаници на Езиковата. Ученичката Стела Карамишева получи за отлични постижения в три олимпиади грамота и финансова премия от фондация „За ловешката Езикова“. Носител на наградата „Екзарх Йосиф I“ е преподавателката по немски език Нели Парталозова.