Областният управител Виктор Стойчев откри снощи в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ фотоизложба, посветена на 60-годишнината на ловешкия отряд на Планинската спасителна служба (ПСС). 70 фотографии проследяват пътя на планинските спасители в годините, показват и основатели на отряда с тяхното примитивно обличане и екипировка.

Изложбага е дело на Тошо Пейков, планински спасител от отряда в Ловеч, който с нея връща спомена за младостта, както сам поясни, и за хората, „с които сме делили залък“. Част от снимките са от личния му архив, други са предоставени от троянския фотограф Васил Балевски, от Пенчо Бабукчиев – бивш началник на ПСС, и Румен Флорев – свръзката на Пейков в планината. Той припомни мотото на планинския спасител, което изразява неговата същност: „Освен на небето Господ си има ангели и на земята, това са тези особняци, които винаги ще пожертват себе си, за да спасят теб.“

„Аз не се върнах в Ловеч и не направих каквото трябва за тези момчета“, каза още Пейков и поиска от областния управител да им съдейства за намиране на „орлово гнездо, в което да се подслонят“. Виктор Стойчев пое ангажимента да бъде осигурено с помощта на местната власт подходящо място за планинските спасители. Той призна, че е имало трудни години за тях, „в които ловешката община не подкрепяше ПСС“. Областният управител поздрави ловешкия отряд с годишнината му и приветства фотоизложбата, в която „са запечатани и красотите на природата, и сериозните аспекти от работата на планинските спасители, и шарени моменти от живота им в планината“.

Началникът на отряда в Ловеч Светослав Генков подари на инициатора на изложбата бутилка специално вино, аранжирана с прусек – алпийско въже, символ на алпийската свръзка. Пейков го прие едва след като получи обещанието на Генков, че ще доведе на изложбата деца, които да запознае с ролята и делото на планинския спасител.

Спомени и случки в планината сподели дългогодишният ръководител на ловешкия отряд Иван Пенчев. Той припомни как преди години са спасили от сигурна смърт 101 деца в най-опасната част на Стара планина в голяма снежна буря. И посочи, че само по пътя до хижа „Дерменка“ всеки от спасителите е дал две години от живота си. Той изтъкна, че ловешкият отряд неизменно е сред най-добрите в страната.

Сред гостите в Галерията бяха още планински спасители от Троян, Тетевен, Сопот, Пампорово, Боровец, Смолян, Севлиево и представители на дирекция „Планинска спасителна служба“ към БЧК.

Фотоизложбата ще остане до Нова година, в експозицията са показани и екипировка и дрехи от първите години на отряда. Тя е част от поредицата събития, посветени на годишнината. По-рано този месец планинските спасители направиха алпийска демонстрация по спасяване на хора от висока сграда и демонстрация по катерене на изкуствената стена. През юли т.г. те проведоха експедиция в Алпите, издадоха и юбилеен календар със снимки от последното десетилетие от живота на отряда. В неговия наряден списък в момента са 12 планински спасители доброволци, квалифицирани и атестирани, на възраст от 35 до 65 години.

На 2 ноември в София, където е открито първото спасителско ядро у нас, ще бъде чествана 90-годишнината на ПСС в България.