Представители на работодателите в обществените съвети на професионалните училища определи областният управител. Те бяха предложени от комисия, назначена с негова заповед, включваща представители на Регионалното управление на образованието, областната администрация и работодателските организации.

Според разпоредба на Закона за предучилищното и училищното образование в състава на всеки обществен съвет на училище, което извършва обучение за придобиване на професионална квалификация, се включва представител на работодателите. Той се определя от областния управител по предложение на представителните организации на работодателите. Това е и съгласно Правилника за създаването, устройството и дейността на обществените съвети към детските градини и училищата, според който се избират и резервни членове.

Представители на работодателите са определени за 18 училища в област Ловеч, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация – в Априлци, Летница, Ловеч, Луковит, с. Дерманци, Тетевен, Троян и Угърчин. Всички те са представители на бизнеса по места. Мандатът им е 2023-2025 г. Участието е на доброволни начала и безвъзмездно.