Областният управител обяви обществена поръчка за изпълнение на консервационно-реставрационни работи на покрива и конструктивно укрепване на „Къща на Екатерина Пеева и Тодор Тодоров“ в Ловеч. Сградата е недвижима културна ценност с национално значение и намерението е да бъде адаптирана в приемна на областния управител. В момента тя е с висока степен на застрашеност поради риск от пропадане на покрива и оттам от срутване. А като част от архитектурно-историческия резерват „Вароша“ е с перспективи за ползване като ресурс за устойчиво развитие и за нуждите на културния туризъм.

За изпълнение на тези неотложни строително-монтажни работи областната администрация кандидатства тази година с проект пред Министерството на културата и спечели финансиране в размер на 156 900 лв. През 2019 г. пак със средства от Министерството на културата е изготвена проектната документация за пълна реставрация и адаптация на сградата, публична държавна собственост. Инвестиционният проект предвижда цялостно възстановяване и предлага проектно решение за реставрационни работи на фасади и интериор, ремонтни дейности, конструктивно укрепване и подмяна на вътрешните сградни инсталации спрямо предложеното функционално използване на съществуващите помещения и дворно пространство. Ремонтът, обект на обявената обществена поръчка, се явява първи етап на изпълнение на инвестиционния проект, като има издадено разрешение за строеж.

Стойността на обществената поръчка е в размер на 149 184 лв. с ДДС, финансирането е осигурено по договор, който предстои да бъде подписан с Министерството на културата. От участие в поръчката се отстранява участник, който представи ценово предложение, надвишаващо прогнозната стойност. Възлагането става въз основа на икономически най-изгодната оферта, определена по критерия „най-ниска цена“. Максималният срок за изпълнение на поръчката е 60 календарни дни.

Оферти може да се подават до 3 август през Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП). Документацията за участие може да бъде получена безплатно чрез изтегляне на файловете от профила на купувача на електронната страница https://app.eop.bg/buyer/5564.

Съгласно Закона за културното наследство приемането на изпълнението на дейностите следва да се извърши от комисия, назначена със заповед на министъра на културата или оправомощено от него длъжностно лице, с включени представители на Националния институт за недвижимо културно наследство, на Инспектората по опазване на културното наследство и на общинската администрация.