За Международния ден на младежта 12 август областният управител ще награди ученици, отличили се през годината с активна работа при реализиране на младежки инициативи и социално значими каузи или постигнали резултати в различни национални и международни състезания. Те ще бъдат номинирани от общините по предложения на училищата. В тази връзка Виктор Стойчев изпрати писмо покана до кметовете, номинациите се очакват до 5 август.

Международният ден на младежта се чества на 12 август по целия свят с решение на Общото събрание на ООН от 1999 г. В България денят се отбелязва за първи път официално през 2007 г. Празникът дава възможност да се обърне внимание на потенциала на младите хора, да се отбележат техните постижения и да се планират начини за по-доброто им включване в развитието на обществото и в процеса на вземане на решения на глобално, национално и местно ниво.

На този ден различни институции, организации и администрации организират събития с участието и в полза на младежите – свободен достъп до театри, музеи, спортни съоръжения, хепънинги, концерти, срещи разговори.

Миналата година областният управител отличи осем активни ученици от Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит.